1/3 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
4 шушулки кардамон
2 филии бял хляб
1 яйце
кората от 1 лимон
30 г орехи
1 щипка канела
сол и черен пипер на вкус
олио за намазване
4 с. л. сусамов тахан
1 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешката кайма се смесва с наситнените джоджен, магданоз, лук и чесън.
Прибавят се счуканият кардамон, смленият хляб, яйцето, настърганата лимонова кора, накълцаните орехи, канелата, сол и черен пипер на вкус. Замесва се кайма и се оставя в хладилник за 1 час.
От каймата се оформят малки кюфтета.
Тава с дебело дъно се слага в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, за да се сгорещи. Изважда се, намазва се с олио и в нея се подреждат кюфтетата, поливат се с малко олио и се пекат 10 минути.
Сосът се приготвя като кората на лимона се настъргва, а плодът се изцежда.
Лимоновият сок и настърганата лимонова кора се смесват с тахана и студена вода, така че да се получи гъст сос, който се овкусява със сол и черен пипер.
Готовите кюфтета се поднасят със соса и по желание се поръсват с наситнен магданоз.
Рецепта: Бон Апети
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква