Жертвите на стрелбата в жилищна сграда в Чикаго, при която загинаха трима българи, вече са шест. Починала е още една жена, тежко ранена при инцидента. Тя е от полски произход. Убитите българи са семейство – съпруг, съпруга и майката на съпруга.

Нападателят е 67-годишен поляк, строителен работник, който от 15 години живее в блока. Според информацията по полицията той е познавал жертвите, които са му били съседи. Полицията продължава изясняването на случая.

Жертвите – Ивайло и Цветанка, заживели в Чикаго след сватбата си преди около година.В техния апартамент живеели и майката на Ивайло – Искра, както и нейният партньор – американецът Дейвид, предаде БТВ.

От предишни бракове Ивайло има дъщеря, която също живее в града, а Цветанка има син, Дани. Той е в Чикаго.

Цветанка работела в детска градина. Работодателите ѝ разказаха, че и те, и децата са я харесвали. Всички са разстроени и потресени от убийството.

Според информацията е вероятно стрелецът да е използвал собственоръчно направен пистолет при нападението.

Започната е дарителска кампания от страна на българската общност в Чикаго, за да могат телата да бъдат транспортирани у нас.

Генералният консул на България в Чикаго – Иван Анчев, подчерта, че поддържат непрекъснат контакт с полицията и българското Външно министерство. По думите му министър Екатерина Захариева следи отблизо случая.

Консулът изясни, че не е имало конфликт между убитите българи и стрелеца. Между тях не е имало допирни точки, а синът на Цветанка обяснил, че 67-годишният поляк не обичал да говори много, но въпреки това българското семейство се познавало с него.

Анчев заяви, че полицията прави всичко възможно по случая и оказва помощ на близките на загиналите.

Според него жертвите са били симпатични, работещи и мили хора, които са се радвали на хубав живот в САЩ. По думите му Ивайло имал американско гражданство и е в страната от дълго време. Цветанка пък идва преди 2 или 3 години.

От консулството безспорно ще съдействат на близките на семейството. Анчев изтъкна, че ще се съобразят с желанието дали телата да бъдат кремирани или транспортирани до България.

Освен това дипломатът смята, че Чикаго има социален проблем от години. Според него през последното десетилетие има обезпокоителен ръст в убийствата, като само от началото на 2019 г. има над 400. Анчев подчерта, че значителна част от тях са заради враждуващи престъпни организации.

Консулът посочи, че за последните 10 година в районни затвори има по един българин на година, което в контраст на 100-хилядната общност в Чикаго, означава, че сънародниците ни живеят мирно и спокойно.

Жертвите в Чикаго са българи! Разстреляни са в дома си, докато вечерятСпоред полицията в Чикаго убиецът е 67-годишен мъж, строителен работник, който познавал жертвите