Хасковец получи 2-годишна присъда, след като изнасили многократно бившата си любовница. Екшънът се разиграл в средата на миналата година в село Татарево, след като връзката между двамата била приключила. Според обвинението, мъжът с инициали А.Х. е бил благоприятстван от състоянието на жертвата си, която страдала от биполярно афективно разстройство, като употребил сила и заплахи. "Ще те заколя, на парчета ще те нарежа....Докато си жива няма да се отървеш от мен....", били част от отправените реплики. Съвсем друго било становището на самият подсъдим, който обяснил на магистратите, че това не било изнасилване, а просто любов. 

Всичко започнало през 2016 година, когато между обвиняемия и пострадалата Т.А. се зародила връзка. Мъжът бил женен от 30 години, имал деца и внуци. Имал чисто съдебно минало, работел и се ползвал с добро име сред жителите на селото.Новата му изгора също била семейна. Нейният съпруг често отсъствал от България в продължение на дни, през които тя оставала сама в семейното жилище. Синът им живеел в чужбина, заедно с жена си. Така, в самотните дни тя започнала да посреща любовника си, с когото се познавали отдавна. Връзката им продължила повече от година. Хората в селото обаче започнали да говорят, което дало повод на жената да прекрати връзката. Въпреки опитите да отблъсне А.Х. обаче, той продължавал да я търси и настоявал двамата да продължат да се виждат. 

Любовникът ставал все по-упорит. Така в края на 2017 година жената се видяла принудена да разкаже на съпруга си какво се случва в негово осъствие. Споделила му също, че не иска да има нищо общо с бившия си любовник, който продължавал да идва при нея и да я тормози. След това самата тя подала жалба срещу подсъдимия. С това връзката им приключила и двамата престанали да се срещат. Желанието на обвиняемия обаче не стихвало. Той започнал да звъни по телефона и упорито да изпраща съобщения на любимата, като настоявал двамата отново да започнат с тайните си нощни срещи. За да преустанови окончателно контактите си с него, тя сменила сим-картата и телефонния си номер. 

Спокойствието не продължило дълго. На 1 май 2018 година съпругът на пострадалата отново не бил вкъщи. Преди да си легне, тя говорила със сина си. След като приключила разговора, на вратата се почукал А.Х. Жената се опитала да го отпрати, но това само ядосало бившия й любовник. В гнева си той ритнал входната врата с все сила, като я изкъртил заедно с пантите. Казал на жертвата си, че обича само нея и мисли да я вземе за съпруга. Тя обаче му отвърнала, че не се чувства като вещ, за да я взима. 

В отговор подсъдимият я хванал и я завлачил към една от стаите. Според разказа на потърпевшата той започнал насилствено да я съблича, сложил ръка на устата й и бързо преодолял всякаква съпротива. Останал в дома й до 5 часа сутринта, като извършил няколко принудителни съвокупления с нея. 

Пред магистратите жената обяснила, че е била лишена от възможността за активно противодействие, заради медикаментите, които приемала. Те действали неблагоприятно върху волевите й способности за съпротива, а допълнителен ефект оказали заканите, отправени от мъжа. След като той си тръгнал, потърпевшата подала сигнал на телефон 112. На място пристигнали двама полицейски инспектори от РУ-Хасково. След като чули разказа на пострадалата, двамата потърсили А.Х. в дома му. Посрещнала ги наговата съпруга, която  обяснила, че мъжът й бил тръгнал към сметището в село Гарваново, където работил. В крайна сметка униформените го намерили и задържали, но не на работното му място, а пред дома на пострадалата. Пред полицаите той отрекъл да е извършил нещо нередно. 

Две седмици по-късно подсъдимият разбрал, че изгората му отново е сама вкъщи. Веднага се отправил към дома й, като се промушил между теловете на оградата. През това време потърпешвата хранела домашните си животни. Отново се опитала да го отпрати, но мъжът отвърнал смеейки се, че няма да си тръгне, докато не получи каквото иска. Така преживяването от предишната вечер се повторило, разказала свидетелката в съда. След като получил това, за което е дошъл, мъжът я увещавал, че трябва да оттегли жалбата си. Тръгнал си, а потърпевшата отново набрала 112.  Този път униформените го намерили в дома му. Той отново отрекъл да е извършил нещо нередно, а съпругата му потвърдила, че цяла вечер бил в дома си. След това обаче признал, че е преспал с потърпевшата, настоявайки, че тя самата го била поканила. 

Съвсем различно становище изказал в съда прокурорът по делото. Според държавното обвинение съгласие от страна на потърпевшата не е било давано, а мъжът е бил благоприятстван от факта, че способността й да се съпротивява е намалена. Активна съпротива липсвала и защото въпросната ситуация жертвата нямала друг избор, освен да се подчини. Прокурорът пледира за наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години. 

В хода на следствието била извършена съдебно-медицинската експертиза, при която не били открити следи от насилие по главата, тялото и крайниците на жената. Имало обаче видими кръвонасядания по двете й предмишници. Експертите не изключили възможността да са били извършени няколко последователни сношения. Психиатрично- психологичната експертиза доказала, че към момента на деянието пострадалата се намирала в афективен епизод, което можело да намали способностите й за противодействие. 

Единствената въпросителна около фактическата обстановка е свързана с това дали подсъдимият действително е принудил жертвата да извърши сношение, счетоха магистратите. За да прецени дали това е така, съдът взел впредвид косвените доказателства и показанията да деветимата свидетели по делото. Обвинението предира за налагане на наказание "лишаване от свобода" в срок от 3 години, изтъквайки, че за постигане на положителни промени в съзнанието на обвиняемия, той трябва да бъде откъснат от средата, в която живее.

От своя страна, обвиняемият продължил да защитава тезата, че половите актове са били доброволни. В последната си дума той обяснил, че това било любов. Неговият защитник също пледирал за оправдателна присъда. 

В крайна сметка магистратите определили наказание  „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което да се изтърпи ефективно и при първоначален „общ“ режим. От присъдата ще бъде приспаднато времето, което той е прекарал в ареста, считано от 17 юни 2018 година. Освен това, той ще трябва да заплати и разноските по делото за вещи лица, възлизащи на 1 209,70 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест.