Невинен съм до доказване на противното, това каза днес шефът на пловдивско билярд заведение Здравко Дечкин, който е обвинен за грабеж, придружен от средна телесна повреда, довела до смърт преди 10 години. Да, това е формулировката на обвинението и дори съдия Гатов, който се слави като един от най-опитните апелативни магистрати в Пловдив, изрично напомни, че обвинението е именно за грабеж, а не за убийство.

Факт е обаче, че смърт има - тази на богатата бизнесдама Виолета Балабанова през 2009 година. Тя е настъпила в резултат на 5 намушквания с нож в корема. По последни данни главни действащи лица в този казус са извършителят - Дечкин и също покойният син на жертвата Георги Балабанов, за който се твърди, че е поръчал на Дечкин да ограби майка му, в чиято чанта се намирали нотариални актове за имоти. Грабежът от 30 септември обаче не минава по план, а след намушкванията няколко дни по-късно Виолета издъхва в болница. 

Днес съдебното заседание, на което беше разглеждана мярката за неотклонение на Дечкин, премина под знака на тези и антитези за факти и обстоятелства, възникнали през последните 10 години. Тезите за грабеж и убийство бяха отправени от страна на държавното обвинение, а антитезите от банката на адвокатите на Дечкин - Красимир Елдъров и колегата му Славко Николов. Според прокуратурата Дечкин е извършител на кървавото покушение, според неговите адвокати някой се опитва да запълни празнота в студените досиета, а клиентът им е бил подложен на полицейски натиск с цел разкриване на престъпление, чиято давност скоро ще изтече. 

„Искам мярка, различна от задържане под стража. Ясно е, че не искам да съм в ареста, а и не трябва да съм там. Надявам се, че ще стане ясно, че съм невинен. Невинен до доказване на противното, както се казва. Това, което мога да кажа е, че през живота ми не съм ходил в полицията, нито в съда. Не съм бягал. Развивам законен бизнес от 11 години. Всекидневно се срещам с най-различни хора в заведението и ако бях агресивен, това все някъде щеше да избие. Не съм агресивна личност, нито имам хулигански прояви”, заяви пред магистратите самият Дечкин, който запази спокойствие в съдебната зала.

Какво засича Дечкин и как се стига до неговия арест?

Според държавното обвинение именно Дечкин е нападнал Балабанова и е причинил нейната смърт. Доказателствата на този етап са: два пръстови отпечатъка на Дечкин по входната врата на Балабанова, свидетелски показания, самопризнания на Дечкин по време на полицейските разпити, от които може да се съди, че той е съпричастен към деянието, както и данни за поръчителството на убийството от страна на Георги Балабанов. 

ТЕЗА

По време на днешното заседание беше изнесена информация, че Балабанов-младши и Дечкин, който тогава е бил на 23 години, са били в обща компания. Свидетелят по делото Георги Сарай разказал, че Балабанов искал майка си мъртва и затова търсил методика и палач дълго време. Именно така се свързал със Сарай, за да коментира въпроса за отравяне на Балабанова. В крайна сметка обаче се спрял на друг начин. След смъртта на майка си Георги Балабанов е извикан в полицията и е разпитван, ала отказва да се подложи на детектор на лъжата дали има общо с убийството на майка му. 

14 разговора са проведени между Здравко и Георги около момента на покушението на Виолета, а според обвинението Балабанов нарочно е развалил ел. системата за достъп до входа, за да направи път на Дечкин. След престъплението двамата са засечени по телефонни клетки да отиват до Гребната база, откъдето Дечкин се прибрал в дома си. 

17 хиляди лева и BMW x5, собственост на Балабанов, била цената, която синът на Виолета обещал на Дечкин за мократа поръчка. 

Пръстовите отпечатъци на Дечкин са били открити на входната врата на Виолета. Следите се намерени още през 2009, ала на Дечкин е направена криминална регистрация едва през 2018, когато се води досъдебно производство срещу него за наемането на работа на непълнолетно лице. 

 
Дечкин е подложен на детектор на лъжата, след задържането си на 21 май 2019 година или 10 години след смъртта на Виолета.

 

Според прокуратурата той не го е издържал - полиграф засякъл Дечкин да лъже за обстоятелствата от 2009 година. Освен това Дечкин направил признания за деянието, включително, че с нож е причаквал Балабанова, а след това скрил оръжието, с който е намушкана Виолета, както и дрехите си. 

АНТИТЕЗА 

Адвокатите на Дечкин припомниха, че Балабанов наистина е бил подозиран за поръчка на убийството на майка му, но това никога не е доказано. Георги умира през 2012 без повдигнато обвинение. Адвокат Елдъров насочи вниманието към полицейския архив за разпита на Балабанов, в който пише, че са правени двучасови опити Георги да бъде "съгласен да се подложи на полиграф", ала адвокатът му го посъветвал да откаже. Според защитата подобни прийоми за съгласяване, които според тях за приложени и спрямо Дечкин са абсурдни за законно разследване. 

Според защитата интензивни разговори между Георги и Здравко не могат да служат за обвинение в углавно престъпление. "Ако са виновни, ще мълчат като риби", посочи Елдъров. По отношение на обещаното възнаграждение той посочи, че няма никакви данни за даване на пари, прехвърляне на коли или друг тип облага, получена от Дечкин. 

Според адвокат Елдъров задържането на Дечкин е в грубо нарушение на процесуалните правила, като срещу него не просто е оказан натиск да се съгласява с полицейски твърдения, ами и е лишен близо 14 часа от адвокатска защита. 

"Дечкин е отишъл в полицията в 12 часа на обяд, а декларацията за адвокатска защита е съставена в 2 часа през нощта. С Дечкин е работено под натиск и въздействие, предвид че той многократно е настоял, че иска да се свърже с адвокат. На молбите му, полицаите са отговаряли: "Няма смисъл, няма смисъл, ще те пуснем след малко", обясни адвокат Елдъров. 

В детайлно изложение, адвокатът посочи, че двама свидетели, включително снахата на Виолета - Цветелина, са описали нападателят като нисък дебел и трътлест, а след това на база разследването и показанията е направен портрет и профил на Дечкин. Той обаче не отговаря на въпросното описание нито визуално, нито персонално. Дечкин е с чисто съдебно минало, няма криминални регистрации и не е имал никакво взимане-даване с полицията. Според защитата няма данни клиентът им да е виновен за смъртта на Виолета.  

Преди години е имало основен заподозрян по случая на име Александър Чипчев. Той е отговарял на описаниието, бил е криминално проявен и е просил в района на Четвъртък пазара, в близост до дома на жертвата. Полицаи дори са претърсвали дома му, ала по неясни причини той не е бил задържан. 

"Когато в София разследванията по "горещи следи" удрят на камък, Пловдив отварят "студените досиета" и се опитват са стоплят замръзналата им душа", посочи Елдъров в заключение, правейки паралели на действията на МВР по случая с Чене, който снощи се самоуби след близо 20 дни издирване.  

СИНТЕЗ 

Магистратите решиха Дечкин да остане в ареста, докато тече досъдебното производство, а решението на съдебният състав е окончателно. Според тях са налице екзистенц-минимум данни за извършване на грабежа от страна на 32-годишния Дечкин, но те са достатъчни, за да остане той в ареста. 

Самият съдия Гатов обясни, че пръстовите отпечатъци се приравняват по сила с ДНК. По отношение на т.н. самопризнания пред полицаи и изобщо разпита на Дечкин в полицията, съдията обясни, че тепърва ще се прецени дали изобщо ще имат някаква тежест в процеса. 

"До колко ще имат доказателствена стойност, това е друг въпрос", посочи той по отношение на полицейските разпити при задържането на Дечкин на 21 май. 

Гатов все пак посочи, че деянието се характеризира с висока степен на обществена опасност, което съчетано с факта, че Дечкин може да се укрие, е достатъчно да мотивира постоянно задържане, каквото и бе постановено. 

Ако бъде признат за виновен по така повдигнатото обвинение, Здравко Дечкин може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Хронология на събитията вижте тук: 

Арестуваха управител на заведение в Пловдив за убийството на милионерката БалабановаСинът й Георги Балабанов е поръчал покушението преди 10 години

10 години по-късно! Жестоката истина изплува от гроба на Виолета БалабановаСмъртта на разглезения наследник се оказа недостатъчна да скрие престъплението с давност 10 години

Малшанс! Стар отпечатък пратил убиеца на милионерката в ръцете на полициятаПарадоксалното е, че при първото разследване младежът дори не е бил разпитван

Обвиненият за убийство преди 10 години: Не съм агресивен, невинен съм до доказване на противнотоЗдравко Дечкин, причинил смъртта на бизнесдамата Виолета Балабанова, остава в ареста