Млад шофьор влиза в затвора за причиняване на смърт по непредпазливост в следствие на катастрофа. 23-годишният Ангел Кръстев получи 2 години и 8 месеца затвор при първоначален общ режим, след като призна вината си пред съда. Делото премина по съкратеното съдебно следствие и присъдата е намалена с 1/3. Съдия Славка Димитрова постанови също младият шофьор да остане без книжка за период от 5 години и половина.

Инцидентът става на втория ден на Коледа на 29 декември 2021 година, малко след 15 часа, между селата Брестовица и Златитрап. 21-годишният тогава Ангел Кръстев шофирал автомобил БМВ като се движил в посока Златитрап. В следствие на висока скорост, при навлизане в десен завой, загубил контрол над автомобила, преминал в насрещното платно и се блъснал челно в Опел Корса, управляван от 47-годишния Запрян Стаменов. По-възрастният шофьор загинал на място, а в болница със сериозни наранявания били откарани неговите спътници – жена му на 50 г. и 15-годишното им дете.

Автотехническата експертиза е показала, че 21-годишния шофьор се е движил със скорост от 127 км/ч. по време на катастрофата, което е с 37 км/ч. над допустимото, а от сблъсъка двата автомобила са излетели в съседните лозя и ниви. Двете жени са били с множество средни телесни повреди, като към момента Златица Стаменова не може да работи и чака ТЕЛК. Огромна остава и психологическата травма за непълнолетната Анелия.

47-годишен загина, а жена и дете са сериозно пострадали при тежка катастрофа край ПловдивПо първоначални данни БМВ се блъснало челно в Опел

Семейството на загиналия мъж се конституираха като частни обвинители в процеса, а представителят им – адвокат Зоя Тошкова поиска от Пловдивския окръжен съд ефективна присъда за младия шофьор. Според юристката, в действията му е имало голяма доза самонадеяност, щом е решил да влиза в завой със скорост от 137 км/ч. Това се потвърждава и от предишни негови нарушения на ЗдВП – за 3 години откакто има книжка, той има 6 нарушения, 2 от които са за превишена скорост.

„Наказанието трябва да е ефективно, защото ако обществото види, че съда си върши работата ще се замисли за последствията от неразумно шофиране. В противен случай ще продължават да загиват млади хора и да се разбиват семейства, при подобни инциденти”, допълни Тошкова.

От държавното обвинение също настояха за ефективно наказание за младия водач, а защитникът му Васил Василев пледира за условна присъда, която според него също би изпълнила целите на производството.

В последните си думи към съда Ангел Кръстев каза, че съжалява изключително много за случилото се и изказа съболезнования на близките. Той допълни, че е готов да понесе последствията си, но помоли за условно наказание, за да продължи образованието си и работата си.

Съдът обаче го призна за виновен и му наложи 4 годишна присъда, която след редукцията се намаля на 2 години и 8 месеца.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.