Пловдивският окръжен съд засекрети делото срещу Александър Радев, обвинен в убийството на съпруга си Андреас Ропел. Инцидентът стана на 3 май 2022 г. след семеен скандал, придружен с обилно количество алкохол.

Причината за засекретяването на делото е опасност от изнасяне на подробности от интимния и личния живот на Александър. Съдия Нина Кузманова прецени, че искането на страните процеса да се гледа при закрити врата е обосновано и следващите заседания ще протекат без представители на медиите.

Майката на обвиняемия - Елена Николова се опита още днес да не допусне журналисти в залата, но предвид, че това бе разпоредително заседание в което трябва да се реши как да протече процеса, искането ѝ не беше уважено. Тя дори пожела да влезе в ролята на защитник на сина и да му бъде адвокат, но самият Александър каза, че иска единствено адвокат Димитър Будаков да го представлява.

Запитан за семейното му положение, Александър посочи, че е вдовец, визирайки починалия му съпруг Андреас, но съдия Нина Кузманова му каза, че по българските закони се води „неженен”, както ще бъде записано в протокола по делото.

Защитникът на обвиняемия се опита да издейства по лека „мярка за неотклонение” за клиента си, заявявайки, че в затвора той не се чувства комфортно и това влияе на самочувствието му. Според адвокат Будаков Александър е творческа личност с изключителен интелектуален потенциал и ако бъде пуснат под „домашен арест”, той ще може да се занимава свободно с музика, което би подобрило психическото му състояние и той да бъде пълноценен участник в процеса. Въпреки доводите обаче, съдът остави Алексадър в ареста, като решението може да бъде обжалване в 7-дневен срок пред по-горна инстанция.

Адвокат Будаков изтъкна също, че обвинителният акт търпи сериозна критика и грешки, които водят до промяна във фактическата обстановка.

Съдът от своя страна също прецени, че са налице фактически грешки, но без съществени нарушения, които да попречат на защитата на Александър. Магистратите дадоха една седмица срок на прокуратурата, в който трябва да бъдат отстранени грешките.

В хода на делото родителите на убития Андреас бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци, като всеки от тях е предявил иск в размер на 150 000 лева.

Следващото заседание по делото ще бъде на 23 февруари и ще се гледа по общия ред с призоваване на свидетели и вещи лица.

Мъжката любов, завършила с убийство в Стамболийски, влиза в съдаОт 10 до 20 години затвор очакват Александър Радев, убил законния си съпруг

Как се стигна до инцидента:

Кървавата драма между двамата мъже се разигра на 4 май миналата година в град Стамболийски. След скандал между тях и взаимни удари с нож, 41-годишния Андреас Ропел починал от смъртоносно пробождане.

Преди да дойдат в Стамболийски, двамата мъже живеели под наем в гр. София, като през 2020 г. те сключили граждански брак в Германия, за което имали издаден европейски сертификат за брак. Между тях често възниквали скандали, които понякога прераствали и във физическа саморазправа.

Според обвинителния акт, на 3 май 2022 г. мъжете се преместили да живеят в Стамболийски, в наследствена къща на Александър. На следващия ден ходили на пазар, след което се върнали в дома си. Под влияние на употребения алкохол, двамата започнали да се карат, дърпат, удрят и нараняват. Под афект, посегнали към ножове и започнали да си нанасят взаимни рани. В един момент Александър пробол смъртоносно партньора си. По-късно самият той подал сигнал в полицията, а Рошел издъхнал.