Мъж от ромската Шекер махала бе глобен с 2500 лева заради стрелба в квартала. Актът срещу пловдивчанинът идва след размирици в гетота, а причината за скандала се оказва клип в приложението „Тик Ток“.

Момиче е било снимано, как лежи в скута на младеж, а фотосите били качени като видео в социалната мрежа. Фамилията на младежа били ядосани от това и решили да потърсят сметка на девойката, смятайки, че тя е публикувала клипа.

Над 20 души, въоръжени с колове и мотики, окупирали дома на момичето. Те викали и псували пред къщата. Притеснен за дъщеря си, бащата излязъл от дома си въоръжен с газов пистолет. Виждайки голямата група и чувайки заплахите за мъст, мъжът започнал да стреля във въздуха, за да разпръсне съседите си. Веднага след това подал сигнал до полиция.

На място пристигнали екипи от Трето районно. Униформените разпръснали агресивните мъже и жени, като им направили предупреждение. Стрелецът пък бил прибран в участъка. Той предоставил пистолета, както и разрешителното му. Пловдивчанинът прекарал нощта в ареста, а след това се сдобил с акт по Закона за оръжията.  

След връчването на наказателното постановление, мъжът е подал жалба до Районен съд. В нея той настоял за отмяна на санкцията, тъй като тя била незаконна.

На такова мнение са били и магистратите. Те отмениха наказателното постановление спрямо пловдивчанина, а мотива – неизбежна отбрана.

Според съдебния състав мъжът не е стрелял на обществено място, а от двора на дома му. Освен това той е бил заплашван, дъщеря му също и това бил начин да се защити.  

„Конкретното деяние в настоящия случай не се явява обществено опасно и същото не представлява административно нарушение, доколкото според настоящия състав е била налице неизбежна отбрана. В случая, видно от всички доказателства по делото, непосредствената цел на мъжа при произвеждането на изстрела е била да защити себе си и семейството си. Установява се, че е било налице непосредствено противоправно нападение от групата хора, появили се пред дома му и желаещи да се саморазправят с дъщеря му”, се казва в част от мотивите на Районен съд.

Снимка: Архив