Започва процесът срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Плъха.

Припомняме, че по време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратената процедура, с разпита на само 5 свидетели. Съдебният състав обаче поряза желанията му и насрочи процесът по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Днес делото ще започне, като пред магистратите ще се изправят част от очевидците.

Както TrafficNews съобщи, Апелативен съд – Пловдив върна казуса с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за повторно разглеждане. Окръжен съд  оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок  за притежанието на незаконни боеприпаси.  

Обрат! Разпитват всички свидетели по делото срещу д-р Димитров, съдът го поряза за съкратен процесМагистратите не уважиха и искане на родителите на Жоро-Плъха

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г.,  около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.