Журналистката Тина Ивайлова е получила серия от заплахи след съвместното разследване на TrafficNews и Нова телевизия за детектор на лъжата, който предлага фалшиви резултати. Разобличаващото предаване за полиграфа на фирмата, собственост на Виктор Дончев, беше показано в неделя. 

„Още преди да бъде излъчен репортажът, човекът, за когото беше разследването, ме заплаши. Тръгнахме по сигнали от измамени от него хора, от негови колеги, от детективи. Веднага, след като взехме интервюто от него, той се опита да спре репортажа. Опита се да стигне и до мен, че не му е приятно онова, което ще излиза.

След анонса на „Темата на NOVA”, той отново опита да заплашва през други хора и социалните мрежи. В понеделник беше пробвано да ми бъде хакнат профила ми във Facebook. За този човек има сигнали, че извършва хакерски услуги. В социалните мрежи той пише откровени и неверни твърдения. Във всички мои разследвания и репортажи са проверени всички факти и доказателства”, заяви в ефира на „Здравей, България” Тина Ивайлова.

Целта на разследването „Измами с детектор на лъжата” е да се покаже как не бива да се прави тест с полиграф, обясни журналистката. 

„Полиграфският метод е научен и си има правила, които трябва да се спазват, има стандарти, по които всеки експерт полиграфист трябва да се ръководи”, каза криминалният психолог и експерт полиграфист Велина Владимирова.

„След преглед на целия запис на това, което този човек нарича полиграфско изследване, стана ясно, че той не спазва въобще методологията. Най-малкото нещо е, че такова изследване обикновено трае около час-час и половина, защото е от голямо значение всички въпроси, които ще бъдат зададени, да бъдат предварително обсъдени с него, а това не се случи. Измама е, че не се обсъждат всички въпроси, цялата процедура е 10-15 минути.

Другото е, че там се направи един тест. Правило е, че един и същи тест се пуска три пъти на изследваното лице, защото на полиграфиста му трябват достатъчно събрани психофизиологични данни, за да направи експертно заключение на базата на тези данни. В случая имаме един тест”, обясни тя.

Веднага след предаването Тина Ивайлова е получила обаждания и съобщения от още хора, които са били клиенти на полиграфа на Виктор Дончев и са останали разочаровани. 

Детектор на лъжата дава алиби по желание на клиента. СКРИТА КАМЕРА на TrafficNews го разкри!Виктор Дончев уреди срещу 250 лева "невярна съпруга" с документ, че никога не е кръшкала