Натъпкани по 30-40 мигранти в един бус, предимно деца под 16 години, но понякога и цели семейства. Често с риск за живота им, докато бъдат превозени от границата с Турция до ромските гета в София.  Бусовете са били оборудвани така, че пътниците да могат са покрият и на пръв поглед да не става ясно, че се возят хора. За всеки прекаран мигрант се е плащало от 8-10 хиляди лева на калпак. След кратък престой в столицата, чужденците, предимно афганистанци, са извозвани до сръбската граница, откъдето са поемали към Западна Европа.

Така е работела разбитата от ДАНС и ГДБОП група за трафик на мигранти у нас, която е била част от международен канал, обясни на брифинг говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева. Задържани са осем души, на които ще им бъде поискана наказателна мярка "постоянно задържане под стража". 

Тартор на групата е иракчанин, а в нея са участвали четирима афганистанци, един сириец и двама българи. Чужденците са имали за прикритие легален дребен бизнес, предимно търговия. Някои от тях са имали сключен брак с български граждани, за да нямат проблеми с пребиваването у нас.

Кандидатите за мигранти са набирани от района на Кабул от роднини на участници в бандата. От Афганистан те са прекарвани през Иран и Турция и с лодки през река Марица са вкарвани у нас. 

В София са били настанявани във Филиповци и Орландовци. Един от българите, на които са повдигнати обвинения е именно мъжът, който отдавал квартирите под наем.  Парите се предават от човек на човек, така нареченият “хавалдар”, който казва парола предавайки парите на следващия по веригата. Във вещите на задържаните е открит и тефтер с “длъжници”, от прокуратурата предполагат, че съава въпрос именно за мигрантите, които не са успели да заплатят сума.

Всяка седмица е прекарвана поне по една група мигранти, а схемата е работела от 2017 година. Засега не е ясно колко души са прекарани през страната ни по този начин.

Акцията "Халифакс": Роми крият афганистанци в гетата на СофияПоне 17 са задържани, наши и чужденци въртяли канала за Западна Европа на мигранти