Близо два часа Апелативният специализиран наказателен съд не може да започне по същество да гледа мерките за неотклонение на Ветко Арабаджиев. Причината е, че съдийката Галя Георгиева среща трудност да прецени важно ли е заповедта за екстрадиция да е преведена буквално и до каква степен това е така. В документите, изпратени от Испания, пише, че бизнесменът се екстрадира у нас за участие в организирана престъпна група за пране на пари.

В превода на български език до държавното обвинение обаче е записано „данъчни престъпления”. Според законодателството  Арабаджиев може да бъде задържан под стража и съден само за това, за което е екстрадиран, напомни адвокатът на задържания Илиян Василев.

В същото време се оказа, че в кориците на делото има още един документ, но само на английски език. Отново според българското законодателство той трябва да бъде с превод и не може да важи при гледането на мерките за неотклонение.

 Според държавното обвинение не е от толкова голямо значение за какви обвинения точно е предаден Арабаджиев, защото и в двата превода “логиката била една и съща”.  За проблем с европейската заповед стана ясно още на първата инстанция преди малко повече от седмица.

Тогава съдът реши, че за да се отстранят всякакви съмнения “евентуално” може да се изиска разясняване на заповедта от испанския съд, който предаде Арабаджиев в страната ни.

В заседателната зала имаше голямо напрежение, като съдия Георгиева на два пъти изкара всички от залата, за да размишлява над твърденията на адвокат Василев. Тя обаче не уважи нито едно от исканията му. Георгиева не пожела да бъде направен арбитражен превод на заповедта за екстрадиране на Арабаджиев и отказа да се направи отвод на съдийския състав.
 
Василев поиска отвод, тъй като Георгиева погрешка му даде документи, от които стана ясно, че са водени дискусии между нея и прокурора по делото с представител на Eurojust ( орган на ЕС за съдебно сътрудничество), които не са предоставени на адвоката, въпреки че са част от делото.
 
Днес в заседателната зала е само големият син на Арабаджиев Владимир, а Александра и Вълчо ги няма.