Двамата задържани заради дрога за близо 3 милиона лева при акция на ДАНС, ГДБОП-Пловдив и Криминална полиция, остават окончателно в ареста. Това реши днес състав на Апелативен съд- Пловдив. Магистратите потвърдиха определението на Окръжен съд Пловдив от миналата седмица, като сметнаха, че най-адекватната мярка за двамата мъже се явява „задържане под стража”.

Припомняме, че двамата бяха задържани при спешна акция, която беше съвместна от ДАНС, ГДБОП и ОД на МРВ Пловдив. Полицията е действала по сигнал, който е гласял, че автомобил ще транспортира стока по АМ „Тракия“. Известно е било, че наркотикът е тръгнал от Западна Европа, а крайната точна е била Турция. 

По време на акцията, след като МПС-то е било спряно, последвала задълбочена проверка. В автомобила били открити 24 кашона.  Всеки от тях пълен с марихуана - в 10 кашона имало по 6 пакета, а в 14 - по 5 пакета. Общото им тегло било над 130 кг. марихуана, оценени на стойност от близо 3 милиона лева.

Пред апелативните съдии днес македонският гражданин Горан Митевски заяви, че не е знаел,  че транспортира наркотици, защото имал документи, че кара маратонки. Той поиска да бъде пуснат срещу парична гаранция. Богомил Борисов, който също отрече причастност към престъплението, поиска домашен арест, като се позова на влошеното си здравословно състояние.

Апелативният съд прие, че определението на окръжния съд, с което са взети обжалваните мерки за неотклонение, е правилно и законосъобразно. Посочи, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение за участие и на двамата задържани под стража към престъплението, в което са обвинени. Действията на  Борисов са били наблюдавани от служители на ДАНС, а Митевски е заловен зад волана на микробуса, натоварен с иззетата марихуана.

И за двамата обвиняеми беше приета реална опасност от извършване на престъпление, ако им се определят по-леки мерки за неотклонение. Апелативният съд се мотивира с особената тежест на посегателството, която се определя от голямото количество наркотично вещество и съвместните усилия на няколко лица. Беше отбелязано и това, че преди няколко години македонският гражданин е бил осъждан на лишаване от свобода, което наказание е търпял в български затвор. Що се отнася до здравословното състояние на Борисов, Апелативният съд прие, че не е доказано да е влошено и несъвместимо с арестните условия.  

 За това деяние законът предвижда 5 до 15 години и глоба до 20 000до 100 000.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Задържаните край Пловдив заради дрога за 3 милиона: Невинни сме, не знаем защо се озовахме така дваматаОкръжен съд Пловдив ги остави зад решетките