Пловдивчанин отърва солена глоба и се размина с отнемане на шофьорската му книжка за 12 месеца заради нелепа полицейска грешка. Водачът, който е с 15 наказателни постановления и два фиша, бил спрян от патрул на Четвърто районно управление в средата на юли тази година на централен булевард.  Поради съмнителното му поведение на пътя, полицаите го поканили да бъде изпробван за употреба на наркотични вещества.

Шофьорът обаче отказал да се подложи на драг чека, както и да премина кръвни тестове в дежурната болница. След отказа си, бил задържан за 24 часа в ареста и му бил съставен акт.

Впоследствие било изготвено и наказателно постановление, в което е било описано нарушението му, както и съответната санкция. В графата за наказание била вписана сумата от 2000 лева, както и административната санкция „отнемане на книжката за 12 месеца”.

Шофьорът веднага подал жалба срещу наказанието в Районен съд. В молбата си до магистратите той е изложил мотиви, че актът е незаконосъобразен и неправилен.

Оказва се, че действително полицаят, който съставил акта, е допуснал съществена грешка, а именно неправилно е вписал месеца на извършената проверка. Тя се е състояла през юли, а в наказателното постановление е написан август.

По време на заседание в съда, служителят на реда обяснил, че никога не му се е случвало да сбърка дата, месец или място в актовете си, а причината за объркването било, защото „се заблудил”.

Въпреки обясненията на полицая, съдът определи наказателното постановление за незаконно. Магистратите напълно отмениха наказанието на пловдивчанина. Така той отърва солената глоба, а книжката му бе върната.