43-ма българи и чужденци са задържани при мащабната операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура срещу организирана група за финансиране на терористи, съобщиха от държавното обвинение. При акцията са извършени обиски и арести в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.  

Предмет на разследването е дейност по организиране и осъществяване на територията на страната на нерегламентирани парични преводи в особено големи размери по т.нар. метод „хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група.

Претърсени са над 50 адреса в 7 града в страната, над 130 разрешения са получени от специализирания наказателен съд.

Очакваше се до края на деня прокуратурата да повдигне обвинения на част от арестуваните.

За главен организатор на разбитата мрежа се смята сириец, който се е занимавал с преводи на нерегламентирани парични суми по системата „хавала“. Тя е древна арабска система, в която изпълнителят е длъжен да преведе парите на клиентите си от една точка на света в друга. В схемата няма физическо преместване на парите. Клиентът получава код, с който може да се легитимира и получи парите си на друго място. 

Арестуваният сириец е финансирал хора, занимаващи се с логистиката на терористични организации. Не става дума за терористични действия или пряка заплаха за страната, а за канал финансиращ престъпна дейност, само преминаващ през територията на България. Схемата се използва активно от 90-те години насам, заради затягането на контрола над банковите транзакции.

Операцията е една от първите с такъв предмет, а подобни мрежи за финансиране на престъпна дейност съществуват в почти всяка европейска държава. По неофициални данни, чрез този метод се извършват плащания за между 100 и 300 млрд. евро ежегодно, изтъкна зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той увери, че няма опасност от терористични атаки у нас.  И допълни, че сумите са били насочвани за терористични мрежи в чужбина.