През изминалото денонощие са установени общо 11 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщи МВР. Четирима от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, седем - с над 1,2 на 1000, няма отказали да бъдат тествани.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 11 водачи, а трима са отказали да бъдат тествани.

Общо 9521 моторни превозни средства (МПС) са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 12 235 водачи и пътници. Съставени са 2613 фиша и 642 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

Един човек е загинал, а 21 са пострадали при 19 тежки катастрофи през изминалото денонощие. В София са станали две тежки и 31 леки произшествия, при които има двама пострадали.