Върховния касационен съд потвърди присъдата от шест години лишаване от свобда срещу арменския гражданин Сергей Харутюнян, който бе обвинен за опит за убийство на пловдивчанина Атанас Карастойков, който по това време работи като портиер на пловдивска дискотека.

СКС обаче е увеличило обезщетението, което Харутюнян ще изплати на Карастойков от 15 000 лева на 30 000 лева. 

Сергей, който е временно пребиваващ чужд гражданин у нас, е признат за виновен в това, че на 29.07.2018 г. в Пловдив е направил опит да умъртви служителя на нощния бар, като го прострелял в двата крака с незаконно притежаван пистолет и след това избягал. Той причакал пред блока му Атанас да се прибере след нощна смяна в известна дискотека. Щом го видял излязъл и стрелял по него от упор. Причина за покушението било сбиване между двамата. 

Пострадалият Карастойков работел в частна охранителна фирма и изпълнявал дейността на портиер на дискотека. Три месеца преди опита за убийство, подсъдимият и негови приятели, паркирали пред входа на заведението с намерение да влязат. Портиерът  помолил подсъдимия да премести автомобила си. Той отказал. Бившият ММА шампион Харутюнян нападнал охранителя. Дошли бодигардове от дискотеката и настанал бой. В резултат на това на двама от приятелите на Сергей били причинени различни по степен наранявания.

Припомняме, че в началото на април 2018 година  и негови сънародници се опитали да влязат пияни в голям нощен клуб в центъра, като паркирали джипа си буквално пред вратите на заведението. Охраната на клуба обаче отказала да ги допусне и те влезли в стълкновение с охранителите. При сблъсъка е била счупена челюстта на единия. В последствие арменците са отправяли заплахи и предупреждения към управата на клуба и собствениците на охранителната фирма. Освен това са поискали и 40 хиляди евро за поруганата си чест. Изнудването не минало и затова очевидно арменците преминали към физическа саморазправа.

Карастойков бе причакан пред дома си в Кършияка  на 29 юли 2018 г. и прострелян на няколко места. При стрелбата  куршумите пробили задна лява гума и заден ляв калник на паркирания наблизо автомобил „Мерцедес". След това обвиняемият се оттеглил, преоблякъл се и тръгнал с автомобил към Курортен комплекс „Слънчев бряг", където бил задържан. Пострадалият е бил настанен за лечение в болница.

Ден по късно бяха арестувани арменските граждани Сергей Харутюнян и Артур Осипян.

Впоследствие Артур бе освободен, тъй като не бяха открити преки доказателства, които да го свързват с престъплението.

Срещу Сергей бяха повдигнати две обвинения – опит за убийство и държане на пистолет и боеприпаси без разрешение. Срещу Харутюнян има и трето обвинение – увреждане на чужда вещ - автомобил. Става дума за джипа, който бе пробит от куршумите. 

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.