Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена присъдата на Миленко Ангелов, убил жестоко жена си в Шекера на 20 октомври 2020 година.

Миленко е признат за виновен, че умишлено е умъртвил жена си Сийка Ангелова като деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин чрез нанасяне на побой с ръце и крака в продължение на цял ден, като подсъдимият периодично употребявал алкохол. Почивал си в съседната стая, след което отново започвал да й нанася удари, докато тя престанала да реагира. Той ще изтърпи и отложеното наказание от 11 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, постановено от Пловдивски районен съд за хулигански прояви.

Във ВКС делото е образувано по жалба на подсъдимия. След като я разгледа по същество, съставът на ВКС намери, че жалбата е неоснователна. Не е подминато нито едно съществено и от значение за делото обстоятелство, не са останали неоценени или са останали недооценени факти. Няма допуснато нарушение на материалния закон, квалификацията на деянието е правилна.

Според върховните съдии наказанието е определено в достатъчна степен снизходително, при наличните още две и по-тежки алтернативи за налагане на наказание. Целите на наказанието не могат да бъдат постигнати с по-ниско по размер такова, нито в индивидуална перспектива, нито от гледна точка на обществените интереси. Изтъкнатите лично от подсъдимия съображения за необходимост от това да се грижи за децата си, са изцяло несподелени от ВКС, особено като се вземе предвид, че е лишил децата от грижите на майката.

Припомняме, че още в началото на процеса, Миленко не се призна за виновен за жестокото убийство и пожела процесът да се гледа по общия ред. Тогава, близки на жертвата се обадили на 112, а медиците пристигнали в дома на семейството, където открили мъртва Сийка. След като забелязали следи от насилие по тялото, служителите на бърза помощ сигнализирали полицията.

На 39-годишната жена били нанесени множество удари по тялото с ръце и крака и тя починала от нараняванията си по особено мъчителен за нея начин.

Миленко живеел с пострадалата жена на семейни начала в продължение на 20 години. Мъжът редовно употребявал алкохол, след което упражнявал физическо насилие над Сийка и всичките им 9 деца. По тази причина жената се преместила да живее при майка си през 2019 година.

От Районен съд – Пловдив била издадена заповед за незабавна защита, която забранявала на Миленко да доближава жилището й, местата, които посещава, както и да упражнява физическото и психическото насилие спрямо нея. След известно време обаче пострадалата отново се върнала да живее при него и децата им.

В деня на убийството още сутринта Миленко започнал да пие и да бие жена си. През деня той многократно й нанесъл побой, като я удрял с юмруци и ритници по цялото тяло. Една от дъщерите им се опитала да й помогне, но Миленко не й позволил. От побоя, продължил няколко часа, жената изпаднала в безсъзнание.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.