Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдена 17-годишната присъда на Николай Накев, убил жестоко жена си в Шекера през лятото на 2021 година.  Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 28 юли 2021 г. в Пловдив умишлено е умъртвил съпругата си Мария Н., като убийството е извършено в условията на домашно насилие в апартамента им на ул. „Герлово“.

Пловдивчанинът, убил жена си заради ракия: За мен животът свърши без неяПредвиденото от закона наказание е затвор от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор

 Двамата били семейство от 2008 година. Опитвали се да имат дете чрез ин витро процедури, но не се получавало. Пострадалата започнала да злоупотребява с алкохол и скандалите, обидите и побоите станали ежедневие в семейството. След злоупотреба с алкохол жената обиждала и псувала подсъдимия, а той й посягал, като прилагал физическа сила и й нанасял побои. Често пострадалата ходела на работа със синини по тялото. Във фаталната вечер Накев пребил от бой жена си с дървена летва от подматрачна рамка на спалнята, защото взела от ръцете му чаша с ракия и я изпила. Той престанал да нанася удари на жената едва, когато видял, че по тялото й остават сини следи. След това си допил и заспал в кухнята, но се събудил около полунощ, влязъл в спалнята и заварил Мария неподвижна, застанала в неестествена поза. Извикал помощ на телефон 112, но пристигналия лекар само констатирал смъртта на пострадалата.

Във Върховния касационен съд делото е образувано по жалба на подсъдимия срещу решение на Апелативния съд.  Иска се присъдата да бъде отменена или изменена. Претендира се за преквалификация на деянието, за което е осъден Николай  в  по-леко наказуемо престъпление.

Касационният състав е приел, че възражението на подсъдимия е неоснователно, а даденият от въззивната инстанция отговор на това възражение е напълно удовлетворителен. Първоинстанционният съд  се е позовал на свидетелските показания, които не се опровергават от нито един друг доказателствен факт по делото. ВКС е приел, че предположението на защитата в тази връзка не може да послужи да възприемане на защитната теза, нито пък провеждането на медицинските процедури за забременяване могат да доведат до опровергаване на обвинителната теза. Подобно възражение далеч не се приема за убедително, тъй като и употребата на алкохол не е способствало на успешното им провеждане, но въпреки това е било постоянна компонента от семейния живот. Свидетелските показания  показват развитието на семейната връзка в годините, поради което касационното възражение напълно се отхвърля. Подсъдимият и при причиняване на смъртоносните увреждания е действал по описвания от свидетелите начин.

Наказанието е определено достатъчно снизходително, за да може да се претендира по - нататъшното смекчаване. Добрите характеристични данни на подсъдимия имат насреща си опровергаващи факти, поради което те не могат да се възприемат напълно безрезервно.

По отношение на останалите членове на обществото само строгото наказване на такива прояви на домашно насилие с фатален край би било ефективно предупреждение и би имало възпиращо действие, се казва в решението на ВКС.

 

Апелативният съд в Пловдив безкомпромисен към Николай, убил жена си след спор за ракияМагистратите не уважиха искането за по-лека присъда

Решението на Върховният касационен съд е окончателно.