Видин се е разминал на косъм с огромен пожар, който е бил подготвен от двама души. Те са се готвели да подпалят граничното полицейско управление, но това щяло да хвърли в пламъци целия град.

Драматичната версия беше разказана от зам.-главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Миналия вторник криминалистите получили сведение, че във Видин и в Монтана се готви нещо. Те разположили секретни постове на много места. Един от тях бил и край граничното полицейско управление.

През нощта във вторник срещу сряда двама души, които не са родом от Видин, се опитали да проникнат в управлението. Когато видяли обаче сложената охрана се уплашили и избягали. По-късно били заловени.

На мястото, на което се опитвали да проникнат, е имало 10-тонна цистерна. В района имало и други нефтопродукти, а срещу управлението - бензиностанция. Именно заради това, ако е бил реализиран палежът, градът е щял да гори цяла седмица, посочи зам.-главният прокурор.

В автомобила на двамата задържани са открити 8 туби с бензин, към тях било прикрепено пликче със запалително вещество, а отделно били намерени спринцовки с друго вещество, което трябвало да се инжектира в пликчето.

Така направената смес щяла да вдигне за нула време във въздуха цялата база на Гранична полиция, а и съседната бензиностанция.

Двамата са задържани с постоянна мярка на райония съд във Видин, а в четвъртък предстои делото да се гледа на втора инстанция. 

Според полицията и прокуратурата задържаните са получи поръчка, но засега не е ясно от кого. Подозира се, че готвеният палеж може да има връзка със запалената колата на разследващ полицай от граничното управление през миналата година. Бил направен и опит да бъде подпален апартамента му, но тогава бандитите объркали жилището му, обясни Ивайло Иванов.