Пловдивчанинът Ангел Личканов – Личкана, хванат с над 8 килограма наркотици на турската граница, излезе от ареста. Известният герой от ъндърграунда е с наложена мярка за неотклонение „домашен арест”, влязла в сила от 28 август.

Причината за освобождаването му е здравословен проблем - възпалени външни хемороиди, които спешно трябва да бъдат оперирани.

10 дни след освобождаването му, Личкана е бил забелязан на погребението на Цеко. Световният шампион по борба Стоян Ненчев - Цеко бе погребан в неделя, 6 септември на Драгановите гробища в Кючук Париж. 

Ангел Личканов бе сред  множеството, което изпрати Цеко.

Проверка на TrafficNews обаче установи, че Личкана е нарушил мярката си с разрешение от прокуротурата. 

По официална информация на Окръжна прокуратура Хасково, Личканов е депозирал писмо до наблюдаващия прокуратура, с искане да напусне дома си за два часа, за да присъства на церемонията. Молбата му е била уважена.

Както TrafficNews съобщи Ангел Личканов – Личкана  бе задържан през април  на турската граница при опит да пренесе в южната ни съседка над 8 кг марихуана.

Личканов и съдружникът му Петър Петров /40/ са задържани на зелена граница, в района на 289 гранична пирамида, край село Маточина, обл. Хасково, при опит да пренесат в сакове и чували 8 400 грама марихуана от България в  Турция. Те са заловени от служители на Гранична полиция.

В и около тях са били намерени 2 броя платнени сакове и 2 броя полиетиленови чували, които съдържали суха зелена листна маса. При направения полеви наркотест последната реагирала на наркотично вещество – марихуана.

Привлякоха Личкана като обвиняем за трафик на наркотици

След серия от обжалвания на наложената му най-тежка мярка, Личкана е освободен за домашно лечение. Окръжен съд в Хасково е постановил „домашен арест” за пловдивчанина, а в края на август Апелативен съд под тепетата го потвърждава.

В съдебното заседание в Пловдив, Личканов е заявил, че е във влошено здравословно състояние. Имал тежко възпаление и кървене, което налагало лечение. Той поиска най-леката мярка „подписка”.

„Не се издържа. Бият ми инжекции, които са вредни. Моля да бъда пуснат, да се лекувам. Омръзна ми някой да си играе със здравето ми. Още повече и за деянието, в което ме обвиняват, нямам грам вина. Надявам се да докажа това във времето”, заявил той в последната си дума.

От държавното обвинение обаче са на мнение, че Личкана може да се укрие и да извърши ново престъпление. Що се касае за лечението му, доводите на прокуратурата са, че пловдивчанинът може да получи грижи и в стационара в затвора.

В крайна сметка обаче, Апелативен съд се е смилил над Личкана. Магистратите е обаче отказаха да го освободят под парична гаранция и потвърдиха „домашния арест”, наложен от колегите им в Хасково.

Според магистратите все още е налице хипотезата, че Личкана е извършил престъплението, за което е арестуван. От мотивите на съда обаче става ясно, че вече е отпаднала опасността Личканов да се укрие или да извърши престъпление с оглед влошеното му здравословно състояние.

„Към момента обвиняемият има възпалени външни хемароиди, които, в този им вид и състояние, подлежат на неотложно хирургично лечение, което не може да се проведе в местата за лишаване от свобода. Продължаващото отлагане на лечението поражда риск от спукване на хемороидален възел и обилна кръвозагуба. Вещото лице е категоричен, че в системата на следствените арести няма лечебно заведение, в което да се проведе налагащото се хирургично лечение, като изразява съмнение за такава възможност и в болницата при затвора.

При тези данни правилно Окръжният съд е приел, че влошеното здравословно състояние на обвиняемия е новонастъпило обстоятелство, което следва да има сериозен превес и тежест пред опасността и риска същият да се укрие или да извърши престъпление. В случая, оставането на обвиняемия в ареста е несъвместимо с изискванията на ЕКЗПЧОС и вътрешното ни наказателно законодателство, поради което, адекватна на целите по чл. 57 НПК е действащата спрямо него мярка за неотклонение да бъде „домашен арест”, приравнена по правни последици с тези на „задържане под стража”. В тази връзка, предвид продължаващото наличие на обосновано предположение, че Л. е извършил двете престъпления, за които е привлечен като обвиняем и обстоятелството, че единствено влошеното му здравословно състояние налага изменение на наложената му мярка за процесуална принуда, искането за замяната й с най-леката такава – „подписка“, е неоснователно”, се казва в част от мотивите на съда.

Привлякоха Личкана като обвиняем за трафик на наркотициРетрогероят бе заловен с 8, 400 кг марихуана на турската граница