Старши сержант Галин Генчев е дългогодишен служител в авиобаза Крумово, научи TrafficNews. Заеманата от него длъжност е старши авиомеханик на вертолети и не е притежавал служебно огнестрелно оръжие.

Колегите му го определят като ценен военен кадър, с голям професионален опит. Охарактеризиран е от военнослужещите, като изпълнителен и стриктен. Това са казва в материалите по делото от разглеждането на мярката за неотклонение на Генчев.

Припомняме, че той беше арестуван, защото е подготвял въстание на жълтите павета, целящо сваляне на правителството. Военният започнал да агитира приятели и колеги да извършват преврат, като организират серия протести пред парламента. Облякъл народна носия и заснел видеоклипове в домашни условия, в които призовавал за участие във въоръжени въстания. Въпросните видеоклипове, където наричал народните представители „поробители”, започнал да разпраща по "вайбър" на военнослужещи и цивилни. Агитирал устно и колегите си в авиобазата в Крумово да се включат в преврата.

Първият незаконен протест е трябвало да бъде на 21 януари пред сградата на Народното събрание в София и да бъде мирен. Следващите щели да бъдат въоръжени и да прераснат във всенародно въстание.

След задържането му, Военен съд – Пловдив го освободил с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 3000 лева, каквото бе и желанието на защитникът му - адвокат Пламен Бонев.

На оръжие, братя! Старшина от авиобаза Крумово готвел въстание пред парламента, арестуваха гоОблякъл народна носия, заснел видеоклипове в домашни условия и ги разпратил по вайбър

В кориците по делото се казва, че Генчев е заявил, че не се признава за виновен, дал е и подробни обяснения, по повдигнатото му обвинение. Заявил, че е бил разбран погрешно и неговите действия са изтълкувани неправилно и превратно. Твърди, че не е проповядвал насилствено изменение на установения от Конституцията на България обществен и държавен строй.

В хода на разследването са разпитани 24 свидетели, повечето от които казали, че не приемат поведението на обвиняемия на сериозно. Някои от тях твърдят, че дори не са отваряли клиповете и снимките.

Старши сержант Галин Генчев е разказал, че искал единствено нещата в държавата да се променят към добро, а не да се изменя насилствено държавния или обществения ред. Споделил пред разследващите, че всичко това било на майтап.

Пред съда се представил като набожен човек. Казал, че помагал на бедни хора с храна, правил дарения и посещавал редовно църкви и манастири. Изразил е и съжаление за случилото се.

Дали ще остана с мярка за неотклонение „парична гаранция”, или ще бъде задържан "под стража" ще реши Военно-апелативния съд в София. Делото там е насрочено за 29 януари 2024 г. от 10:00 часа.