Вандалска атака срещу Централната синагога в София предизвика бурна реакция сред еврейската общност у нас и в Израел. Неизвестен мъж е замерял с камъни сградата откъм улица "Вашингтон" и е счупил стъклото на молитвената зала късно в събота. 

Нападателят е успял да избяга и до момента не е заловен.  "Местното еврейско общество е шокирано и в момента работи с властите за разрешаването на случая. От организацията на еврейската общност в България “Шалом” отбелязват, че това се е случва по време на Шабат и преди Международния ден на жертвите на Холокоста на 27 януари", пише eлектронното издание israelnationalnews.com. 

Снимка: Фейсбук

Ройтерс също съобщава за вандалското нападение срещу синагогата в София.

“Инцидентът е изключително тревожен сам по себе си, но още по-тревожно, че никой от минувачите не е реагирал по никакъв начин”, коментира лидерът на "Шалом" Александър Оскар.

“В момента най-важното е безопасността на общността и ще работим с полицията и отговорните институции, за да сме сигурни в това. Недопустимо е, че в България езикът на омразата намери физическо изражение чрез директна атака срещу синагогата”, каза още Оскар.

В "Шалом" имат опасения и заради предстоящия Луков марш на 16 февруари, когато български националисти почитат с факелно шествие генерал Христо Луков, лидер на Съюза на българските национални легиони в царска България и отявлен привърженик на идеите на Хитлер. 

Миналата година Световният еврейски конгрес изиска от българския премиер Бойко Борисов да отмени парада, но това не се случи, напомнят от israelnationalnews.com.

Във връзка с атаката срещу синагогата изпълнителният директор на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер каза: “Това е пореден случай при който е застрашена физическата сигурнност на еврейските общности в Eвропа. Трябва да се отнесем към тези инциденти сериозно, призовавам българските власти да намерят и осъдят извършителя бързо, както и да направят всичко по силите си да предотвратят подобни инциденти".

Пред TrafficNews.bg от МВР потвърдиха за инцидента и обясниха, че продължава издирването на нападателя.