„Може да съм Котарака от София, но не и Вълка”. Това твърдеше упорито израелецът Гал Барак, когато беше разпитван за финансовите схеми за пране на пари, за които е издирван в Австрия. Цифрата  от 100 милиона евро, завлечени от ужилени, пък наричаше „фалшива новина”. 

Той получи прякора си по аналогия с култовия филм на Мартин Скорсезе „Вълкът от Уолстрийт”, в който Леонардо ди Каприо играе борсов тарикат, прибрал стотици милиони с измами.

Размахът на Барак наистина беше по-скромен, но стилът му беше точно като на филмовия герой.  Гал беше задържан в София по искане на властите във Виена през февруари тази година, заедно с австрийския гражданин Уве Ленхоф. Двамата и другият израелец Илан Цоря са изградили международна група за финансови измами, оперирала в няколко държави и откраднала над 100 милиона евро през псевдо-трейдърски сайтове, твърди австрийската прокуратура.

След като на първа инстанция родният съд отказа да го екстрадира, днес Столичният Апелативен съд разреши Гал да бъде предаден на властите във Виена. Те отдавна са наясно с измамната схема на Барак и съучастниците му, която подбира жертвите си предимно в Западна Европа.

Целта е да бъдат убедени хора със средни финансови възможности да преведат пари на мним инвестиционен посредник срещу обещанието да спечелят бързо големи суми.

Убеждаването става по телефона, като за целта се създават кол центрове, от който през IP-телефони регистрирани в различни държави, се звъни на потенциалните жертви. Създава се и  сайт, който да изглежда като професионална трейдърска система с графики в реално време.

След “зарибяването” по имейла и по телефона, бъдещата жертва получава акаунт в сайта, зарежда с кредитната си карта неголяма сума реални пари и се радва на пълзящата нагоре графика на своите мними печалби. Мними, защото зад графиката не стои нищо друго, освен алгоритъм за генериране на цифри и убедителни картинки, пише „Биволъ” за схемата на Вълка от София. 

След като клиентът повярва, че е намерил лесен начин за големи печалби той започва да зарежда трейдърската си сметка все по-често и с по-големи суми. Така идва момента, когато личният финансов агент съобщава на жертвата, че има шанс за огромна печалба и трябва да вложи всички налични пари.

Който от наивниците го направи, скоро след това разбира, че неговият агент престава да отговаря на обажданията. Изчезва и акаунтът на жертвата в мнимия трейдърски сайт. 

Според базираната в австрийската столица Европейска инициатива за възстановяване на финансови средства (EFRI) в капана на Гал Барак попадат повече от 35 000 европейски инвеститори на дребно. Те са предимно от Западна Европа (Германия, Австрия и Швейцария и Великобритания). Според EFRI при повече от 90% става въпрос за европейски граждани със слаби познания за интернет, на възраст между 50 – 75 години. Паричните средства вложени от тях са предимно от лични спестявания и наследствен капитал.

Завлечените с измама пари са били влагани в наша банка в сметки на фирми, които са с изцяло на офшорни собственици.

Става въпрос за свързаните с Барак Global Media Partners Ltd. с адрес в Тортола, Британските вирджински острови, Dynamicsolutions Ltd, Rockarage Ltd., Seagulf Ltd. и Bright Ideas от Маршаловите острови.

Ключова в схемата на Вълка от София е и регистрираната в Обединеното кралство фирма Gpay Ltd., чийто номинален собственик е 50-годишният Георги Комисаров, който вероятно е ром или клошар.

През сметката на Gpay Ltd. само за една година са минали 27 милиона евро. Захранването на сметката е основно от фирми, обработващи транзакции с кредитни карти, които събират  плащанията от наивните инвеститори.

Парите обаче не се задържат по сметките на тези фирми, а бързо се превеждат на траншове от по сто – сто и петдесет хиляди евро към българската компания “И енд Джи България”, в която Барак е бил управител, както и към сметките на Bright Ideas Ltd. и Seagulf Ltd. 

От сметките на Gpay, Global Media Partners и Dynamic Solutions са теглени огромни суми в брой без предварителна заявка от едно и също лице – 37-годишната Марина Иванова Андреева от Разград.

Дамата е приятелка на Вълка от София, а от тази година и негова съпруга, ако се съди от Имотния регистър, където тя фигуира като Марина Иванова Барак. Тя няма общи фирми с него, но е била финансов директор на “И енд Джи България” и е управлявала паричните потоци на офшорните фирми, през които изтичат парите. 

Само за месец септември 2018 г. Марина Андреева е успяла да изтегли от сметката на Global Media Partners Ltd. над 415 000 евро кеш, като в същото време е теглила по-малки суми и от сметките на другите офшорки, твърди изданието Fintelegram.

С парите на ужилените Вълка от София демонстрира впечатляващ стандарт на живот, купува лъскави лимузини и организира бляскави партита, на които събира родния хайлайф. Снима се и с видни фигури в родния политически живот.

В същото време той инвестира и в имоти в българската столица. Първата покупка е на скромна гарсониера от близо 40 квадрата в Студентския град за 74 321,54 лв. в края на 2016 г. Два месеца по-късно купува и втора гарсониера от 38,9 кв.м. отново в същия блок на улица „Жак Натан” за същите пари.

На следващата година Барак се сдобива с апартамент от 129 кв. м. в Драгалевци на ул. „Бистър ручей” за  117 349 лв..
В началото на 2019 г. Гал Барак вече брои 1,3 млн. лева за два магазина на ул. „Глухарче” 5.

Дори след като е задържан Барак и тръгват процесите за неговата екстрадиция, неговата съпруга Марина Барак придобива през август тази година апетитен урегулиран терен от близо два декара в Драгалевци за 273 816 лв.

Освен съпругата Марина, другата важна дама в схемите на израелеца е Милена Кабаджова. Според разследването тя осигурявала подставени лица за регистрация на дружества „бушони”, създаването на фалшиви сайтове и купуването на уеб адреси, регистриране на дружества за обработване на плащанията от клиентите, които са се хванали на въдицата, изпирането на откраднатите пари както и е държала връзка на пирамидата с други организирани престъпни групи.

Смята се, че Кабаджова осигурявала чадър благодарение на връзките си в  ГДБОП, ДАНС и съдебната система.

Криминалисти пък смятат, че дори след очакваното екстрадиране на Вълка от София в Австрия, неговата схема ще продължи да работи у нас. За целта вече се наемат нови колцентрове в София, Пловдив и Варна, а с ролята на организатори ще се нагърбят неговата съпруга и други български съучастници.