Организираната престъпна група, занимаваща се с източване на бюджета на НОИ е действала на територията на София и Силистра от 2017 г. до сега. Документите са се представяли пред НОИ Силистра. Участвал е и служител на НОИ-София. Това заяви новият говорител на спецпрокуратурата Сийка Милева.

"В престъпната група има и семейство - баща, майка и син. Членовете на групата лично са посещавали пощенските клонове, от които са взимани самите пенсии. Претърсени са 14 адреса, два от които служебни. Има ТЕЛК-Ови решения. Бащата на певицата Тита е диктувал лични данни на хора, които искат да получават пенсии на своя служителка. На документа пишело абривиатурата СМЧП, което означавало "силно мой човек Пенчев" - така се знаело, че са близки до директора хора. Има около 20 такива случая", уточни Милева.

Гешев за схемата в НОИ: Фалшифицираните досиета били маркирани със За разкритата схема ще бъдат привлечени шест лица като обвиняеми


Обикновено се удостоверявал стаж като миньори, защото именно той позволява по-ранно пенсиониране и по-висока пенсия.

"6 души са привлечени към наказателна отговорност, но все още не се знае каква мярка ще им бъде поискана. Задържаното лице от НОИ-София е бивш служител в института. От схемата са се възползвали и бивши кметове, зам.-кметове и общински съветници от район Силистра. Семейството, за което спомена се е грижело за събирането на пенсиите. Срещу шефа на НОИ-Силистра са събрани много свидетелски показания, има СРС-та", поясни наблдаващия прокурор Николай Димитров.