Условна присъда от 2 години с 5 години изпитателен срок и задължително посещение на пробационен служител за срока на наказанието получи 26-годишният Кристиян Христов, който през миналото лято причини тежка катастрофа на Околовръстното на Пловдив. При инцидента загина 28-годишният Християн Агаларев, който се вряза със служебна кола в ремаркето на товарния автомобил.

Инцидентът стана на 7 юли миналата година, малко след 14:40ч. в участъка между Войводиново и областния град. Христов се движил с поверения му тир от Пловдив в посока Стара Загора, а настилката била мокра. По делото е изяснено, че товарният автомобил с навлязъл в десен завой с несъобразена скорост с метеорологичните и пътни условия и поради липса на сцепление ремаркето се завъртяло и навлязло в лентата за насрещно движение. Според автотехническата експертиза тирът се е движил с 89 км/ч. при разрешени 60 км/ч.

Настъпил сблъсък с лек автомобил "Рено", чийто 28-годишен водач е загинал на място. В колата пък се ударил движещ се зад нея "Форд", в който пътували две жени, които като по чудо не са пострадали сериозно.

Алкохолната проба на Христов била отрицателна, а той бил пуснат под гаранция в размер на 5000 лева.

В съдебната зала младият водач заяви, че започнал тази работа за да изхранва семейството си и 3-годишната си дъщеричка. Той има книжка от 2016 г., а от 2021 г. е професионален шофьор.

„Искам да изкажа моите най-искрени съболезнования на близките. Много съжалявам за случилото се. Тогава валеше и карах с 60-70 и видях ремаркето, че отива в насрещното и дадох газ, за да го изправя. Тогава колата се вряза в ремаркето и спрях. Отидох и видях починалия Християн. Един човек вече беше звъннал на 112 и аз се обадих на съпругата си. Това промени живота ми. Преместих се да живея на село и напуснах работа. Постоянно съм под стрес и момчето винаги ми е пред очите”, каза през сълзи Христов.

Показания пред магистратите даде и момичето с което младият шофьор живее на семейни начала. По думите ѝ всички около Христов изживяват тежко фаталния ден и ще носят последствията от случая до края на живота си.

„Много ни е тежко. Няма да забравя деня в който ми се обади. Беше притеснен и уплашен. При нас нещата тръгнаха на обратно след случая. Не спим, свалихме доста килограми. Той има и пост травматичен стрес. Трябваше да смени работата си, вече е без шофьорска книжка. Това е нещо, което не ти се случва всеки ден, но последствията остават завинаги”, каза Деница Лавчиева.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие и Кристиян Христов призна изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. С това той поучи право да се ползва с 1/3 по-лека присъда от наложената. От държавното обвинение поискаха наказанието му след редукцията да бъде 3 г., което може да бъде изтърпяно условно с 5 години изпитателен срок и дълъг период без книжка. Солидарен с прокуратурата бе и адвокат Ангел Боев – представител на близките на загиналия Християн Агаларев.

Защитникът на Христов – адвокат Пламен Бонев също пледира за условна присъда оринтирана около минимума за престъплението – 3 години.

„Искам справедливо наказание и да живея със семейството си”, каза в последните си думите Кристиян Христов.

С крайното си решение съдебният състав с председател Екатерина Роклекова определи наказанието след редукцията да бъде 2 години с 5 години изпитателен срок, но за този период Кристиян Христов ще трябва да провежда задължителни срещи с пробационен служител. Шофьорската книжка на младия мъж се отнема за срок от 5 години. Той трябва да заплати и всички разноски направени по делото.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив.

28-годишен е загинал при тежката катастрофа край Пловдив, ТИР се врязал в колата муДвижението вече е възстановено