Двама пловдивчани, фенове на пловдивският футболен клуб Ботев, се жалват пред пловдивския съд след издънка на мач в София.

Ултрасите са били арестувани заради хулиганство на стадион „Българска армия” в края на юни миналата година. След 24 часа в килия, те се сдобили с глоба от 1000 лева, а в последствие с административен акт – забрана за посещение на спортно събитие в рамките на една година.

И двамата били закопчани след мача между ЦСКА и Ботев. Единият се вмъкнал на стадиона, прескачайки оградата и без да бъде проверен. Вторият пък напсувал грозно полицаите и дори се опитал да удари един от униформените.

Месец след двубоя и двамата са били привикани в Първо районно. Там са им били връчени заповедите за принудителната административна мярка.

Момчетата обаче са атакували забраните си пред съда. Те са подали жалби за отмяна на наказанията с мотивите, че действията им били реализирани в София, а актовете връчени в Пловдив.

Освен това оспорили и компетентността на органите на реда.

След заседание в Административен съд, магистратите излязоха със своето решение преди дни. Щенията на ултрасите са останали без уважение.

„С поведението си на процесиите дата и място жалбоподателят е осъществил състава на административното нарушение. Законосъобразно, на база на съставения акт, компетентният административен орган, действайки в условията на обвързана компетентност, на основание Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия е наложил принудителна административна мярка „забрана за посещение на спортни мероприятия в страна и чужбина за срок от една година"”, се казва в решението на съда.

Освен, че няма да посещават спортни мероприятия, ултрасите ще поемат и разходите по делото.