Пловдивският окръжен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, наложена от Районния съд под тепетата, спрямо обвиняемите за банкова измама за 102 хил. лева. Ужилен от схемата е пловдивчанинът Владко Петков.

Живеещите в София Емил Димитров/23/, Ивелина Борисова/32/ и Красимир Илиев/28/ ще останат за постоянно в ареста. Четвъртият обвиняем Вили Илиев/46/ не обжалва решението на районните магистрати и също остава в ареста,  а другите двама съучастници в схемата Йонка Конева/33/ и Божидар Йорданов/34/ са с мярка за неотклонение гаранция от по 1000 лева.

Единствено Димитров, Борисова и Красимир Илиев обжалваха наложената им на първа инстанция най-тежка мярка за неотклонение.

Според обвиняемите, всички те са били изкушени от предложение да изкарат бързи и лесни пари, като в сметките им са били превеждане пари, а после те ги теглили и ги давали на други лица, от което получавали процент.

Според обвинителния акт, шестимата са привлечени като обвиняеми затова, че в съучастие и като помагачи, са улеснили неизвестен извършител, който с цел да набави за себе си имотна облага, е изменил компютърни данни и с това е причинил на Петков имотна вреда в размер на 102 000 лева. 

Четиримата обвиняеми за измама за 102 000 лева не знаели, че участват в престъпна схемаБили изкушени от предложение да изкарат бързи и лесни пари

По делото е установено, че на 01 март 2023 г. неизвестен извършител е въвел и поддържал заблуждение у банкова институция, като е изменил компютърни данни. В резултат на действията му от спестовната компонента на Петков към разплащателната му сметка била преведена сумата от 102 000 лева. Посочената парична сума впоследствие е била прехвърлена отново посредством изменение на компютърни данни в пет други банкови сметки. В хода на разследването са били установени титулярите на тези банкови сметки, а именно петима от обвиняемите. 

По делото са извършени активни процесуално-следствени действия - претърсване и изземване, обиски, разпознавания на лица, разпити на свидетели; изискани са множество документи и банкови справки  и др.

Банкова измама за 102 000 лева в Пловдив! Шестима с обвиненияДвама от измамниците са освободени под гаранция, за останалите съдът решава днес

От държавното обвинение поискаха от виззивния съд да остави жалбите на тримата софиянци без уважение, тъй като са налице всички предпоставки за вземането на най-тежката мярка за неотклонение - да се укрият, да извършат ново престъпление, или да въздействат на разследването. Според прокуратурата деянието представлява висока обществена опасност предвид голямата сума.

Адвокатите и на тримата обвиняеми пледираха за по-леки мерки. Според защитниците и тримата са въвлечени в схемата без да знаят за какво точно става въпрос, а в същия момент неизвестният извършител е на свобода.

Красимир Елдъров защитаващ Красимир Илиев представи трудов договор на подзащитният си и отбеляза, че той е с чисто съдебно минало и без криминалистични регистрации.

Не съм извършил това престъпление, дал съм банкова сметка и нищо повече”, допълни Илиев.

Адвокат Янков – защитник на Емил Димитров също изтъкна чисто съдебно минало, липса на криминални регистрации и наличие на постоянен адрес. Той допълни, че Димитров няма как да влияе в разследването и дори и на свобода не може да повлияе на делото.

Съжалявам за цялото нещо, не съм знаел за всичко това и каквото съм знаел съм го казал на разследващите”, защити се Димитров пред съда.

Адвокатът на Борисова пък каза, че тя не е дала обяснения пред разследващите защото е била разстроена, че няма кой да се грижи за дъщеря и. Именно заради малолетната ѝ дъщеря той поиска по-лека мярка за неотклонение.

Няма да се укрия и с каквото мога ще помогна”, допълни Борисова.

Според съда обаче, на този етап от разследването са събрани достатъчно данни, които сочат на всички за съпричастност към престъплението.

Предстоят и допълнителни процесуално следствени действия, а подсъдимите живеят в друго населено място. Има събрани доказателства, че Емил Димитров е координирал действията на останалите и няма как да уважим жалбите”, завърши съдия Нина Кузманова оставяйки и тримата в ареста.