Млад щъркел е убит с въздушна пушка в град Хаджидимово, Благоевградско. Патронът засегнал сърцето на птицата и вследствие на това тя получила кръвоизливи от двете очи и клюна. Смъртта е настъпила час по-късно, информира природозащитникът Димитър Попов пред NOVA.

"Не мога да си представя що за човек може да извърши такова престъпление. Това е най-обичаната у нас птица, която символизира началото, на плодородието, на живота. Птицата е прелетяла 10 000-12 000 км, а за благодарност е получила изстрел в сърцето", каза Попов, който е член на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев.

Щъркелите са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Ако извършителят бъде установен, трябва да му се наложи глоба, категоричен беше природозащитникът.

Хаджидимово е едно от местата с най-много щъркели в региона. При последното международно преброяване са установени 29 щъркелови гнезда.

Това не е първият случай на посегателство върху птица в района. В края на октомври 2017 г. неизвестни към момента извършители застреляха защитен вид сова. Тя е била открита от строители в покрайнините на града.

Няколко месеца по-късно, край река Места, беше открит мъртъв представител на вида орел рибар, който също е защитен. Той бил опръстенен от латвийска орнитологична организация, която имала за цел да проследи маршрута на прелетната птица.