Окръжен съд – Хасково взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 55-годишен мъж, роден в Tурция, с австрийско гражданство, за това, че на 10.08.2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево с товарен автомобил, без надлежно разрешително направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – коноп /марихуана, канабис/ с общо бруто тегло 145,11 килограма и на обща стойност 2 321 760 лева и 2,40 грама хашиш на стойност 90 лева, всичко на обща стойност 2 321 850 лева, като предметът на контарбандата е в особено големи размери.

Съдът прие наличието на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 15 г. до 20 г. и „Глоба“ от 200 000 до 300 000 лева. От събраните към настоящия момент на досъдебното производство доказателства - разпитаните свидетели, съдът намира, че чужденецът е автор на престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност.

Според магистратите съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като не е български гражданин, а е с австрийско гражданство и няма адресна регистрация на теротирията на България. Същият многократно е преминавал през гранниците на страната, наясно с режима на преминаване и няма трайна уседналост на територията на страната.

Тези обстоятелства, взети в своята съвкупност, обусловиха извода на съда, че единствено мярката за неотклонение „Задържане под стража“ се явява адекватна на целите на закона – да се осигури присъствието на обвиняемия в производството и при извършване на процесуалните действия по разследване.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 - дневен срок, считано от датата на постановяването и обявяването му в съдебно заседание, като в случай на постъпила жалба и/или протест, делото е насрочено за разглеждане от Апелативен съд – Пловдив на 22.08.2023 г. от 10 ч.