Цветан Апостолов от Пловдив, станал известен като Цецо Пиромана, не е доволен от десетата си присъда и смята, че наказанието му е завишено. На 1 август тази година  той се призна за виновен по обвинение за отправени 3 заплахи за убийство и умишлен палеж на 4 автомобила. Окръжният съд в Пловдив му наложи едно най-общо наказание за двете обвинения – 6 години затвор при първоначален строг режим.

Въпреки, че е с богато криминално досие и многократно осъждан, Цветан е останал недоволен от присъдата и е решил да пробва да си издейства по-леко наказание на втора инстанция. Пред апелативните магистрати той каза само: „Искам да ми намалите наказанието, вие ще прецените с колко”. Според адвокатът му Лилия Попова първоинстанционният съд е проявил ненужна строгост при присъждане на присъдата и тя е неоправдано висока.

Прокурорът от своя страна наблегна на това, че делото в Окръжен съд премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като 45-годишният пироман призна изцяло вината си и фактите и обстоятелствата, така както са описани в обвинителния акт. Това му даде право и да ползва с 1/3 по-ниска присъда от определената.

Десета присъда за пиромана Цецо, този път за заплахи за убийство и палеж на колиРецидивистът получи 6 години затвор при първоначален строг режим

По делото е изяснено, че Цветан Апостолов е запалил няколко автомобила в Пловдив за кеф, без да има конкретен мотив за престъплението. Действията са извършени в централната част на града, на бул.”Цар Борис III Обединител” на 24 септември миналата година. Мъжът е запалил общо 4 автомобила – „Шкода”, „Дачия”, „Ауди” и „Шевролет”, на обща стойност 27 559,25 лв. като е имало опасност огънят да обхване и избите на близката сграда.

Няколко дни по-рано, на 17 септември, Цветан е заплашил с убийство хора от персонала на заведение „Пилето”, като освен това е отправил заплахи, че ще запали ресторанта. Пред репортер на TrafficNews хората, работещи в заведението споделиха, че се страхуват за живота си. Спас Германов разказа, че всичко е тръгнало от изхвърлен станиол от цигари.

Бях събрал боклука в ресторанта защото затваряхме  и той дойде от някъде с други хора. Не беше клиент. Дойде и седнаха да пушат и той си хвърли станиола на земята, при което му казах да го остави на масата и ние ще го съберем”, разказа Германов. При тези думи Цецо Апостолов станал агресивен и отвърнал, че ще го изкорми, ще го залее с киселина и ще го наръга в корема. В това време Кера Керенска чула скандал и излязла от ресторанта, за да види какво се случва. Апостолов заплашил и нея, че ще я залее с киселина и допълнил, че ще запали заведението и както е дървено, щяло да изгори за 5 минути. Жената натиснала паник бутона и дошъл СОТ-а, а не след дълга и екипи на полицията. Цецо Апостолов бил арестуван и отведен в районното.

Седмица по-късно е установено, че е запалил и автомобилите, като първоначално пред полицаите е отрекъл. Въпреки това съпричастността му към престъплението е установена. По делото са налични записи от камери, показания на свидетели, справки от мобилен оператор, че номерът му е бил в клетка, в обсега на палежа. Снети са и обяснения от свидетел с тайна самоличност, от които става ясно, че Апостолов съвсем съзнателно и преднамерено е осъществил палежите.

След задържането му са му повдигнати две обвинения – за две заплахи за убийство и за умишлен палеж на чуждо имущество в условията на опасен рецидив. Цветан Апостолов е с богато криминално досие и до момента има зад гърба си 9 присъди за различни престъпления, включително за престъпления против личността и собствеността. Има и предишни присъди за палеж. От момента на задържането си, той е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража” и изчаква влизането на десетата си  присъдата в сила в пловдивския затвор.

Решението на Пловдивския апелативен съд ще бъде определено в законовия двумесечен срок.

Рецидивист с 9 присъди пали автомобили в Пловдив за кеф, плаши с убийство след забележкаЦветан Апостолов е нанесъл щети на собствениците за 27 559,25 лв.