Лихвар, който изнудвал жертвите си и е разпространявал дрога из София, е задържан при спецакция на СДВР и прокуратурата.

Иво С. е с белезници от вчера след получен сигнал от граждани за осъществено спрямо тях изнудване. Днес вече Софийската градска прокуратура му е повдигнала 4 обвинения за извършваните от него: изнудване, нерегламентирана банкова дейност, грабеж и държане на наркотици. Задържан е в ареста за 72 часа, като обвинението ще настоява пред съда – мъжът да остане в ареста за постоянно.

В хода на разследването срещу него е постъпила и жалба от лице, който познавал Иво С., но в последните два месеца е бил жертва на системен тормоз и заплахи от негова страна.

Под угрозата да бъде физически наранен той дори се разпоредил с личния си автомобил и със сума от порядъка на 8000 лв. в полза на изнудвача, за да го остави на мира.

Прокуратурата твърди, че Иво С. се е занимавал с лихварство, като до момента е установено, че от края на 2015 г. е предоставял заеми на различни граждани срещу 20% лихва.

Спрямо длъжниците, които не успявали да се издължат своевременно, той проявявал вербална и физическа агресия. По този начин, чрез заплахи за нараняване на тях и семействата им, Иво С. принудил трима да му дадат суми в размер от 5 000 до 50 000 лева.

Към момента на задържането му в управлявания от него автомобил, а и в жилището му, е открита дрога - кокаин и коноп, разпределени на дози в различни опаковки, и предназначени за разпространение.

Иззети са и пари – 101 435 лева, около 15 записи на заповед, копия на лични карти и една лична карта в оригинал, свидетелства за управление на МПС – част 1 и част 2, мобилни телефони, електронни везни, електронно устройство, ползвано за заглушаване на сигнал, боеприпаси - 1 пълнител с 8 патрона.

Към момента е ясно, че Иво С. вече e осъждан за притежание на наркотични вещества.