Двама от най-известните адвокати на България – Димитър Марковски и Иво Лулчев защитават варненски майстори, подсъдими за измама в пловдивското село Рогош. Срещу Георги Жеков и баща му Кирил Жеков от Варна е повдигнато обвинение, че на 12 февруари 2022 г. и 15 февруари 2022 г. в Рогош, с цел да набавят за себе си имотна облага са измамили Атанас Митков, като са му причинили имотна вреда в размер на 17 000 лв.

Според обвинителния акт, двамата подсъдими заблудили пострадалия чрез обява в Интернет, с която се представяли за майстори, извършващи строителни и ремонтни дейности на недвижими имоти. За целта посочили за контакт телефонен номер, който бил регистриран на името на починало лице, използвали МПС, регистрирано срещу заплащане на името на друго лице, посочили данни на несъществуващо търговско дружество, с несъществуващ ЕИК и несъществуваща банкова сметка.

Баща и син Жекови не се признават за виновни и делото в Пловдивския районен съд се гледа по общия ред. Пред магистратите Георги Жеков каза, че е получил само 1000 лева авансово плащане и не е получавал други пари, а баща му въобще не знае какво се е разбирал сина му за ремонта. Адвокатите на двамата поискаха да се приобщят по делото три договора за строително-ремонтни дейности извършвани от варненците, за да се докаже, че по принцип се занимават със СМР.

За следващото заседание на 26 юни ще бъдат призовани и пострадалите Александър Милков и Атанас Митков като ще се проведе очна ставка с обвиняемите.

Ако бъдат признати за виновни, баща и син Жекови могат да получат наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода.