Турски гражданин е бил задържан на границата с България при опит да внесе в страната голямо количество антични монети от древния град Амисос. Мъжът с инициали М.Т. извършвал превози за международна фирма. На 12 юни миналата година той бил изпратен с товарна композиция да пренесе лешникова паста през Капитан Андреево. Ден преди да отпътува обаче, с него се свързало неизвестно лице и ме предложило щедро възнаграждание, за да превози монените. Шофьорът се съгласил и разпределил монетите в три пластмасови бутилки, срязани в горната си част, а всяка бутилка увил с черен плат и облепил с тиксо. Оставил ги в долап под шофьорската седалка. 

Безпроблемно преминал през митническия пункт на Капъкуле. На българската граница обаче М.Т. бил спрян за рутинна проверка. Пред митническите власти той представил документи за легално превозваната паста и отрекъл да има нещо друго за деклариране. В хода на проверката обаче бил помолен от митнически служител да отвори долапа. Така митничарят забелязал увитите в тиксо и необичайно тежки шишета. М.Т. обаче обяснил, че в тях има резервни части за автомобили. Тогава служителят срязал едната бутилка и намерил заленикавите старинни монети. На място били извикани служители от Хасковския исторически музей, които потвърдили, че се касае за предмети с археологическа стойност. 

Ценните находки били иззети, заедно с влекача и ремаркето, управлявани от шофьора. Монетите били предадени за експертиза. Първоначално било образувано административно производство, а на М.Т. му бил съставен акт. Поради голямата стойност на вещите - 73 500 лв., обаче случаят бил предаден на Хасковския окръжен съд. 

Вещите лица, извършили експертизата, били категорични, че се касае за автентични предмети, които представляват археологически обекти по смисъла на закона. Те потвърдили, че монетите произхождат от древния Амисос, дн. Самсун. Обслужвали регионалния пазар на градската територия, а фактът, че не се срещали извън региона, ги превръщал в рядка находка. Върху общо 2 940-те иззети монети били изсечени изображения на Зевс, Нике, Атина, Персей, Арес, Дионис, понтийския цар Митридат и др.  Според заключението те представляват изключително ценна за историческата наука колективна находка, с висока научна и експозиционна стойност. 

Преди няколко седмици приключило и делото срещу М.Т., който бил обвинен в контрабанда. Въпреки че е бил призован, подсъдимият не се явил в съда. Призовката била изпратена до неговият адвокат. По време на разпоредителното заседание обаче станало ясно, че М.Т. е напуснал пределите на страната, въпреки че паспортът му бил отнет. Преди да мине граница обвиняемият декларирал, че е получил препис от обвинителния акт  и не желае да участва лично в съдебния процес. В депозираната от адвоката декларация пишело още, че М.Т. няма да се явява на насрочените съдебни заседания, няма да се връща повече в България и не желае да посочи адрес за призоваване. Той поискал делото да се гледа в негово отсъствие, при явяване на защитника му. 

И двете страни били единодушни, че обвинението е доказано. В хода на досъдебното производство обвиняемият бил признал вината си и изразил съжаление за стореното. Прокурорът поискал да му бъде наложено наказание глоба, както и „лишаване от свобода“ „не много по-ниско от минимума, който е три години“, чието изпълнение да бъде отложено с изпитателен срок. Защитникът пък изтъкнал като смегчаващи вината обстоятелства чистото съдебно минало на обвиняемия, както и добрите му характеристични данни. Позовавайки се на европейското законодателство, той поискал влекачът и ремаркето да бъдат върнати да собственика - работодател на М.Т.

В крайна сметка, шофьорът бил признат за виновен. От събраните доказателства било видно, че се касае за контрабанда в особено големи размери, а деянието е извършено с пряк умисъл. Магистратите приели и че са налице смекчаващи обстоятелства. Степента на обществената опасност на извършеното деяние обаче била висока, най-вече поради голямата стойност на иззетите вещи. 

Магистратите определили наказание 3 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 4 години и наложили и глоба в размер 20 000 лв. Ценните монети били конфискувани в полза на държаната. Отнето било и превозното средство, с което е извършено деянието. 

Подсъдимият ще трябва да заплати и разноските по делото в общ размер 1 645.63 лв. 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Пловдив.