Мъж нападна и обра трима възрастни пловдивчани, само 10 дни след като бе освободен от затвора. Серията от грабежи е станала в рамките на две седмици, през първите дни на месец септември.

През август криминално проявеният бил пуснат от затвора след дълъг престой. Вместо да се радва на свободата си, той решил да „заработи” бързи пари, обирайки беззащитни възрастни хора.

Първата му жертва е била пенсионерка на 94 години. Дамата била набелязана на пейка пред голям магазин в Тракия. Мъжът бил на пазар в супер маркета и на излизане забелязал бабата и по-конкретно златния й синджир с кръст на врата. Изчакал жената да стане и да се отправи към жилищните сгради в близост, за да атакува.

Така и станало – в между блоковото пространство, той изненадал в гръб дамата, нападнал я и откъснал от врата й бижуто. След това побягнал към квартал Изгрев. Там заложил златото в заложна къща. За негово нещастие за „удара” си е взел само 30 лева.

Междувременно уплашената жертва на грабеж се прибрала в дома си, но не подала сигнал в полицията.

Ден по-късно, ресидивистът бил отново на терен, в дебнене на нова жертва. В случая била отново жена, на 77 години.

Тя била на пазара, отново в Тракия. В найлонова чанта тя поставила портфейла си с пари и документи, както и мобилен телефон. След покупките, ръцете на пловдивчанката били заети и торбата с лични вещи сложила под мишницата си. Още на пазара, мъжът набелязал обекта си на кражба. Проследил дамата и почти до дома й я нападнал, с все сила измъкнал чантата с пари и документи и хукнал да бяга. Притеснената жена започнала да вика след него, но уви – без резултат.

Последната веднага подала сигнал в полицията. В близкото районно тя разказала всеки детайл от нападението си. Дознателят по случая обходил района и забелязал, че в близост до местопрестъплението има обект с камера. Изискани били записите, на които се виждал крадецът. Още тогава бил идентифициран и обявен за издирване.

Не минали и 10 дни, бившият затворник решил отново да атакува. За целта избрал по-стратегическо място – близкият мол. Близо до търговския център видял мъж на 81 години, който тъкмо изтеглил 300 лева от банкомата. Последният влязъл в магазин да пазарува, а на вратата го чакам рецидивиста. Крадецът го пресрещнал, блъснал се с него и от джоба на възрастния господин взел портфейла му.

Усещайки, че го обират, мъжът се развикал. В това време крадецът побягнал, като тичайки хвърлил на земята елек с качулка, с който бил облечен. Жертвата успяла да повика полиция.

За минути екип на близкото районно се отзовали на сигнала. Заедно с обраният пенсионер обиколили района, като до спирка намерили елека и празния портфейл. На близък магазин били монтирани камери. Били иззети камерите и лицето на крадеца бил документирано. Отново бил разпознат от органите на реда.

Само няколко часа след третия си удар, бившият затворник бил уловен. Той се сдобил с белезници и откаран в килия. Виждайки, че е разкрит, сам признал за обирите. Разказал подробно кога и къде е извършил престъпленията, детайли около тях, както и задигнатите суми и предмети.

По бързата процедура се сдобил с обвинение, а не след дълго бил изправен пред съда. Мъжът изцяло признал вина и поискал да бъде разгледано делото по съкратената процедура. В рамките на едно заседание той получил присъда – шест година лишаване от свобода.

Седмица след присъдата си, мъжът е подал жалба срещу размера на наказанието си до Апелативен съд. Магистратите са се смилили над него, предвид че признал вината си и е съдействал на полицията. В крайна сметка крадецът ще остане 4 години и 8 месеца зад решетките.