Участниците в бандата за телефонни измами от Ветово са сигурни, че ще се измъкнат без присъди от разследването срещу тях. Христо Атанасов-Пожарникаря, Петър Първанов, Найден Русков, Данко Банков, Васил Христов-Васьо Гръка, Янко Янакиев, Пламен Атанасов-Малкия Роджер и Венцислав Христов бяха арестувани при масирана акция на полицията и спецпрокуратурата на 9 октомври. 

Днес те бяха оставени за постоянно в следствения арест от Апелативния спецсъд. Техните адвокати обаче демонстрираха пълна увереност, че ще измъкнат клиентите си на свобода.

Според тях срещу арестуваните за телефонни измами роми имало само косвени доказателства, голяма част от които били свидетелски показания. Единствените хора, които са дали показания срещу телефонните измамници са анонимни свидетели и полицейски служители, заявиха адвокатите. 

"Както знаете няма осъдителни присъди на база само и единствено на показания на анонимни свидетели, така че аз съм спокоен. Няма конкретика в обвинението и няма конкретни доказателства срещу нито един от задържаните. Моят клиент Найден Русинов е обвинен, че част от групата, но не е ясно какво точно е вършил", коментира адвокат Кристиян Мирчев пред TrafficNews

Държавното обвинение обаче е категорично, че има достатъчно събрани доказателства срещу осемте мъже в ареста. Освен това,  по думите на наблюдаващия прокурор предстои да се съберат и още данни по делото. 

"Някои от жертвите са разпознали част от задържаните. Разпознали са както хора, така и вещи, които са предали на измамниците. Не е вярно, че има само анонимни свидетели, жертвите са застанали с лицата си и имената им са ясни", обясниха от прокуратурата.

Събрани са доказателства за съпричастност на бандата от Ветова към 6 телефонни измами: три в София и три в Стара Загора в периода от декември 2018 г. до август 2019 година. В един от случаите е ужилен възрастен човек от София по вече добре познат сценарий: извършителите са накарали жертвата да вярва, че той помага на полицията да се задържат ало измамници. 

Убедили са го да се настани в хотел с цел да го изолират и му обяснили, че операцията е много секретна и за целта трябва да се използват пароли. Накарали го да закупи мобилен телефон и СИМ карта, с които да контактува само и единствено с тях. В продължение на три дни те провеждали непрекъснати телефонни разговори с този телефон, като са му внушавали, че участва в мащабна специализирана полицейска операция. В резултат на това жертвата е изтеглила всичките си спестявания. Измамата е за 130 000 лева и ценности. 

Жертвите на схемата били наблюдавали от мулетата, които от своя страна давали информация на другите членове на престъпната групировка. Комуникацията между мулето и контролиращите го лица ставало също чрез пароли

В заседателната зала всички задържани поискаха да им бъде наложена по-лека мярка, като дори се съгласиха и на "домашен арест". Въпреки това обаче магистратите бяха категорични, че има опасност арестуваните да извършат друго престъпление или да попречат на разследването. Така осемте задържани окончателно бяха оставени зад решетките. 

Както TrafficNews вече ви разказа обвинените за телефонни измами разказаха пред съда, че не се познават помежду си. Някои от тях споделиха, че са засичали физиономиите на други от бандата, но това си имало логично обяснение - те живеели в една община. 

Всички арестувани опитаха да излязат на свобода с аргументите, че имат деца, болни роднини, хора, за които да се грижат и още десетки причини за по-лека мярка. Въпреки жалните истории обаче съдът беше категоричен. 

Какви са доказателствата срещу "ало" измамниците и защо адвокатите им смятат, че няма причина осемте мъже да са в ареста, вижте във видеото: 

 

Амнезия налегна ало бандата от Ветово, не се познавали и не знаели как се казватАпелативния съд остави за постоянно в ареста осмината участници в групата за телефонни измами