Задържаните осем участници в разбитата банда за ало измами от Ветово остават в ареста окончателно. Това реши на днешното си заседание Апелативният специализиран съд, въпреки твърденията на част от задържаните, че имат болни близки, за които според защитата е наложително да полагат грижи.

Пред съда застанаха Христо Атанасов, Петър Първанов, Найден Русков, Данко Банков, Васил Христов, Янко Янакиев, Пламен Атанасов и Венцислав Христов. Някои от тях са далеч по-известни с прякорите си Христо Пожарникаря, Пламен Малкия Роджер, Васьо Гръка и Януш Пипера и Топчо Янакиев. 
 
Интересен факт е, че всички обвиняеми категорично заявиха, че не познават никой от останалите задържани. Някои признаха, че са се виждали, но се знаели само по физиономия защото живеели в една община. Никой обаче не си говорел с останалите и повечето даже не си знаели имената.

“На адреса си живея от 29 години и той е установен. До февруари тази година съм работил на трудови договори винаги. Не познавам никой от другите задържани. Близките ми са болни и трябва да се грижа за тях”, заяви пред съда обвиняемият Венцислав Христов.

Освен това неговият защитник адвокат Занев обясни, че преди време на Христов е извършена много тежка операция, което е наложило възстановяването му в срок от 9 месеца. От данните по делото стана ясно, че Венцислав е опериран от херния.

Според държавното обвинение в същия период Христов продължавал да е част от престъпната група и да спомага схемата за мамене на възрастни хора.

Обвиняемият Янко Янакиев пък поиска да излезе на свобода, защото има три малолетни деца, за които трябвало да се грижи. Освен това той също представи документи за това, че работи на трудов договор, но така и не стана ясно с какво точно се занимава.

Съдът коментира, че задържаният Найден Русков е единственият, срещу който има само едно обвинение, а именно участие в организирана престъпна група.

Останалите арестувани са с обвинения и за измама. Според държавното обвинение ролята на Русков била да събира парите от мулетата, както и да закупува СИМ карти от Румъния.

Именно в дома на Найден са намерени 16 СИМ карти, както и 5 мобилни телефона. Установено е, че всички задържани често са пътували до Румъния, откъдето са извършвани позвъняванията на възрастни хора.

Защитниците на обвинените за телефонни измами обаче са категорични, че доказателства за престъпления няма. Освен това по думите им единствените свидетели по делото са такива със скрита самоличност или служители на полицията, което е крайно недостатъчно за обосновано предположение.

Близките на измамниците отказаха да коментират каквото и да било и бяха категорични, че случилата се акция е “прищявка на зам.-главния прокурор Иван Гешев”.

Всички обвиняеми поискаха по-леки мерки, като се съгласиха дори да бъдат оставени под домашен арест, само да не са в ареста. Според магистратите на втората инстанция няма опасност обвиняемите да се укрият. Причината е, че повечето от обвиняемите имат деца, а другите се грижат за свои близки.

За обвиняемия Янко Янакиев пък имало дори положителна характеристика от кмета на населеното място, в което живее. Съдът обаче е категоричен, че има сериозна опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, тъй като сериозността и мащабността на престъпната дейност е много голяма. Освен това по-голямата част от задържаните са осъждани.

Кой кой е от заловените тартори на ало мафията от ВетовоПолицията сложи белезници на шестима от най-известните телефонни измамници

Бандата от Ветово прибрала 130 бона от възрастен софиянец и още 44 000 от детеОръжие и тротил, който може да събори 2-3 къщи, намерени при арестите, обяви Иван Гешев