Таксиметров шофьор осъди Прокуратурата на Република България затова, че бил неправилно задържан за превоз на нелегални мигранти и в последствие му било повдигнато обвинение затова.

Таксиметровият шофьор бил обвинен в това, че на 08 февруари 2021 г., около 21.30 ч. на АМ „Тракия”, преди тунела „Траянови врата“, с посока на движение гр. София е бил заловен да превозва трима нелегални мигранти. В последствие бил привлечен като обвиняем и му била взета мярка за неотклонение „гаранция” в размер на 1000 лева. Така незаконно бил обвинен в тежко престъпление, което не е извършил. 

За повдигнатото срещу него обвинение се предвиждали две наказания - от една до шест години лишаване от свобода и глоба от пет до двадесет хиляди лева.

Мъжът веднага потърсил адвокат и сключил договор за правна защита и съдействие, като заплатил сумата от 1000 лева за защита по досъдебното производство. Делото се гледа от Районен съд - Пловдив.

Като веществени доказателства по делото му бил иззет таксиметровия автомобила шкода като по този начин бил възпрепятстван да работи и да изкарва трудови доходи в периода от 09 февруари 2021 г. до месец август същата година., когато му бил върнат. Освен колата, като доказателства му били иззети 50лв. и два мобилни телефона.

След проведено разследване се установило, че обвинението срещу него не е съставомерно, а извършеното не представлява престъпление от общ характер. Доказало се, че като таксиметров шофьор работата му е да превозва клиенти срещу заплащане до определено място, като по никакъв начин не е съзнавал, че превозваните от него лица пребивават нелегално в нарушение на установените правила в страната. Превозваните лица не му споделили, че са влезли незаконно на територията на Република България и че пребивават незаконно. Поради липса на субективна страна, воденото срещу него наказателно производство било прекратено на основание „липса на престъпление”. Със същото постановление му била отменена взетата мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 1000 лева и му били върнати задържаните доказателства.

Таксиметровият шофьор смята, че в следствие на воденото срещу него досъдебно производство е претърпял имуществени вреди в размер на 1000 лева, изразяващи се в заплащане на адвокатско възнаграждение. Освен това, заради незаконното обвинение, което продължило пет месеца, той твърди, че претърпял огромни неимуществени вреди. Нямал възможност да работи с автомобила си като такси, тъй като му бил иззет. Бил без доходи и едва оцелявал. Взимал на заем пари от приятели и изпаднал в дълбока депресия от това, че може да бъде осъден за нещо, което не е извършил.

Съдът, като обсъдил събраните по делото доказателства и доводите на страните осъдил Прокуратурата на Република България да заплати на таксиметровия шофьор сумата от 3000 лева за причинени неимуществени вреди и 800 лева за имуществени вреди. Освен това ор държавното обвинение трябва да заплатят и почти 600 лева разноски по делото.

Снимка: Илюстративна