Повече от 13 години след грабежа, придружен с убийство, на бизнес дамата Виолета Балабанова, продължава делото срещу обвинения за тежкото престъпление Здравко Дечкин.

Първоначално той беше осъден на 16 години затвор с първоначален строг режим. През декември 2021 година, мярката му  за неотклонение от задържане под стража бе изменена в домашен арест. Има поставена и гривна за проследяване и забрана да напуска страната.

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Нападателят връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколко пъти с нож в корема. Откраднати са 760 лева. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата пред входа на кооперацията, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

На днешното заседание в Апелативен съд – Пловдив, ключовият свидетел на обвинението - Тони Михайлов отново не присъстваше на делото . Той все още не е открит на адреса си и е обявен за национално издирване. Михайлов не се яви и на предишната дата на делото, както и преди това пред Окръжен съд. Вещото лице Ценков също отсъстваше поради дентална операция.

Днес в съдебната зала Дечкин поиска да му бъде позволено да напусне дома си , за да вземе новоиздадената му личната си карта. Молбата му беше уважена от съда и утре той има право да напусне дома си, за да вземе документа.

Ключов свидетел и справка от А1 спънаха делото срещу Дечкин, обвинен в убийство преди 13 годиниПървоначално той беше осъден на 16 години затвор с първоначален строг режим, след което мярката му беше изменена в домашен арест

Според магистратите , делото не може да се гледа поради липса на свидетелите, затова насрочи следващото заседание за началото на месец април.

Свидетел по делото срещу Дечкин: Балабанова подозираше сина си, но не искаше да споделиОбявиха за издирване ключов свидетел

Дечкин, обвинен в бруталното убийство на милионерка в Пловдив, иска да излезе от арестаСвидетели на случилото се дадоха показание пред съда, 10 години след трагедията