Разпитите на свидетелите по делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Георги Джевизов, продължиха и следобед. Собственикът на магазина за хранителни добавки до дома на медика, както и двама служители на обекта, дадоха подробни обяснения в съда.

Магазинът се намира и до мястото,  където бе открит трупа на Жоро Плъха. Сградата е била опасана с камери. В материалите по делото се сочи, че точно една от камерите е уловила д-р Димитров, минути след нападението в дома му. Освен това по данни на прокуратурата, медикът е поискал записите да бъдат изтрити.

Пръв пред магистратите се изправи собственикът на магазина Огнян Кръстев. Той заяви, че на 2 март 2018 година е получил обаждане от органите на реда, които са изискали записи от камерите от търговския обект.

„Аз отидох в магазина след служителите ми. Вече имаше полиция, а колегата Генчо сваляше кадрите. Аз също ги прегледах. На тях се виждаше мъж, който мина покрай магазина и веднага се върна обратно. Разпознах го – беше Иван Димитров. В ръката си носеше нещо. Ако не знаех, че е станала престрелка, нямаше да предположа, че е пистолет. Преди да отида в магазина Иван Димитров ми звъня и попита кога ще съм в обекта. Отивайки му позвъних, но той не отговори. Камерата се активира при движение. От фирмата обаче ми обясниха, че ако системата е „заспала” при движение може да не се активира на секундата, а да има забавяне”, заяви Кръстев. Той обясни още, че до ДВР-а имат достъп всички служители. На него се съхраняват записите от камерите. Той се намира в офиса, но за се изтрие даден файл се изисква парола.

Кръстев даде яснота и за рекламната табела, за която се твърди, че Плъха е хвърлил по медика.

„Тази табела стои зад магазина. Преди се ползваше, за да си пазим паркомясто. На 2 март я заварих на друго място, различно от обичайното й. Повиках полицаите и им я показах. Разказах, че не й е там мястото”, каза още Огнян Кръстев.

Преди пристигането на собственика на магазина, обектът е бил посетен от д-р Димитров. Още преди 9:00 часа е влязъл и е потърсил съдействие от служителя Генчо Тодоров.

„Около 8:30 отворих обекта. След мен влезе Димитров. Помоли ме да му пусна записите от камерите, като посочи часовия диапазон – през нощта. Беше притеснен и превъзбуден. Каза, че се е случило нещо и иска да види кадрите. Пуснах му ги. На тях се виждаше как Иван Димитров минава за секунди и се връща обратно към къщата. Имаше нещо в ръката, на мен ми приличаше на шпатола. Докторът ме попита дали мога да изтрия записите, като аз му казах „ДА”, но никога няма да го направя. Той си тръгна и след това дойде полицията. Помоли да пусна записите и да ги сваля на флаш памет. Преглеждайки кадрите втори път забелязах, че не шпатола, а пистолет носи Димитров в ръката си”, разказа Тодоров.

Последен показания даде и втория служител от магазина – Ангел Делчев.

„Малко след 9:00 бях в магазина. Дойде д-р Димитров. Той ни е редовен клиент. Разказа ни, че през нощта са го нападнали крадци. Влезли са няколко човека в двора. Дори ни показа раната си на крака. Не помня къде беше, но не беше нещо забележително. Не знам за записите от камерите”, каза Делчев.

По делото предстоят разпитите на още свидетели, както и на вещите лица. Процесът ще продължи в началото на март. Д-р Димитров отново отказа да дава показания, като заяви, че запази това си право за края на делото.

Припомняме, че днес в Окръжен съд бе призована като свидетел жената на Иван Димитров – Жулиета. Тя обаче категорично отказа да дава показания и напусна съдебната зала. След нея пред магистратите се изправи и един от ключовите свидетели – Никола Капсъзов, по прякор Кольо Багера. Той е бил първият човек, на когото докторът се е обадил по време на кървавата драма. Първи е пристигнал и в къщата на медика.

Оказа се, че Багера е получил сериозна амнезия и не помни нищо от онази нощ, в която Димитров му се е обадил.

Ключов свидетел по делото срещу д-р Димитров получи амнезия, жената на доктора - отказа да свидетелстваСъседка чула стенание на млад мъж след четири изстрела