Апелативният спецсъд реши мярката за неотклонение на Стайко Стайков да не бъде изменена. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. Синът на бизнесмена Миньо Стайков ще остане под домашен арест заради тежкото си здравословно състояние. На предишното заседание  Стайко не се яви в съда именно заради това.

Обвиненият беше настанен в болница „Света София”, но диагнозата му така и не беше разкрита. На заседанието през миналата седмица съдът  поиска осемчленна медицинска експертиза за състоянието на обивняемия, въпреки че направената от тричленния състав беше приета от прокуратурата и съда без възражения още след внезапната поява на Стайко.
Първоначалното обвинение срещу сина на бизнесмена Миньо Стайков беше за участие в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на акцизни стоки без бандерол, пране на пари и данъчни престъпления.

В края на миналия месец обаче стана ясно, че срещу Стайко е повдигнато и ново обвинение за данъчни престъпления за близо половин милион лева. Съдебните заседания за мярката на обвиняемия се провеждат при закрити врати по искане на защитата му заради изнасянето на данни за здравословното му състояние. Богаташкият син се появи внезапно на 28 януари, когато беше приет е Пирогов с травми по тялото и зашита рана на главата.

Това се случи 5 месеца, след като той беше обявен за издирване, първоначално на територията на страната ни, а малко по-късно и с червена бюлетина от Интерпол. Версията на Стайко Стайков пред разследващите е,  че е бил отвлечен, държан в плен и изтезаван. Според полицията обаче няма данни издирваният да е бил похитен. Веднага след появата на Стайков младши обаче се появиха въпросите как след пет месеца индирване под дърво и камък,  обвиняемият така и не беше открит от родната полиция.

Официалната врсия за появата на Стайко е, че той се е прибрал с такси в къщата си в столичния квартал Бояна на 27 януари вечерта. Тогава е бил повикан и лекар, който е зашил раната на главата му.

Шофьорът на таксито пък разказа, че клиентът му се е качил на булевард „Черни връх” в района на мол "Парадайз", бил е добре облечен и напълно адекватен, но с маска за грип на лицето. Охранителят, който излязъл да плати сметката за таксито, също не изглеждал шокиран от появата на Стайков. Сигналът на  телефон 112 за мъж в много тежко състояние бил подаден едва на следващата сутрин. Любопитната подробност е, че 14 минути по-рано адвокатът на Стайков Любомир Таков внесе  от негово име в спецпрокуратурата заявление, че той е готов веднага да се предаде и да окаже пълно съдействие на  разследването. В него също се твърди, че  Стайко разбрал едва на 27 януари, че е издирван.

С други думи, ако не е било отвличането, Стайков младши тутакси е щял да се предаде. Другата подробност е, че когато мъжът е приет в спешната болница, в МВР е подаден сигнал, че той е бил похитен. Същото успява да разкаже на лекарите и самият Стайков въпреки тежкото си състояние. Той беше приет освен със зашита рана на главата, също и с оток до окото, охлузвания и синини по цялото тяло. Засега не е ясно как е получена тежката травма на главата и от колко време са синините по тялото на наследника на бизнес империята на Миню Стайков. Не е ясно и как е прекарал той последните пет месеца.