Среднощна акция на данъчните срещу нелегалните превози за чужбина. Инспекторите на НАП провериха микробуси, тръгващи от Кърджали към Белгия, Холандия и Германия. Всички те превозват нелегално пътници.

Само за час между 04:00 и 05:00 ч. тази сутрин потеглиха поне 5 микробуса. Данъчните съставиха протоколи, но на практика не успяха да наложат санкции, тъй като самото плащане става след пристигането. Сумата е около 100 - 120 евро, съобщи Нова тв.

Микробусите не тръгват от официалната гара, а от близка бензиностанция. Според неофициална информация нелегалният превоз се извършва всяка сряда и събота. Повечето от пътниците предпочитат да пътуват така, защото им излиза по-евтино.

"При предварителен разговор едно от лицата декларира, че този транспорт се заплаща при пристигане в страната. Съответно в Белгия момчето, с което осъществихме контакт, разказа, че заплаща 100 евро", заяви служител от НАП.

Минути по-късно обаче момчето вече не беше пътник в нелегален превоз, а приятел на шофьора. Водачът признава, че пътува почти всяка седмица. Винаги обаче возел приятели и пари не взимал, дори и за горивото.

"Действително се установи, че тук се извършва нерегламентиран превоз към Западна Европа. НАП започна проверки на 172 лица, за които имаме информация, че редовно напускат страната. Вероятно собствениците на микробусите са притежатели на автобусен парк. Ще бъде направена и проверка, която да установи дали доходите им съответстват на това, което притежават", обяви главният експерт в НАП Божана Илиева.