Изхванаха нов канал за нелегално транспортиране на мигранти през България. По случая Софийската прокуратура е образувала досъдебно производство към за трафик на мигранти. След оперативна разработка на ГДБОП е било възложено на разследващ полицай и СГС. Извършени са претърсвания, обиски, разпити. До късни часове е извършван анализа на събраните доказателства.

7 лица са участвали в организирана престъпна група, всички от които са с българско гражданство. Те са транспортирали мароканци, сирийци и афганистанци, съобщиха от СГС. 

Един от задържаните е ръководителят на ОПГ-то. Шестима от тях за задържани за 72 часа. Ръководителят не е задържан, тъй като в момента той е изтърпява друга мярка, касаеща за наркотични вещества.

5 от лицата имат солидно съдебно минало и са осъждани многократно – за шофиране нетрезвени, без книжки, кражби, грабежи и разпространение на наркотици.

Работата по случая е започнала в началото на 2022г., в процеса е било установено, че лидерът се е облагодетелствал за всеки един преведен мигрант от границата с Турция и до тази със Сърбия е взимал „такса“ от 2500 евро. 1500 евро са оставали директно за него. Роднините му също са подпомагали. Мигрантите са влизали от границата с Турция. След това били превозвани до Бургас, Пловдив и други областни градове. По-късно са били превозвани до София, където също са пребивавали и са били изхранвани. После са били транспортирани до границата със Сърбия.

В установени са 16 отделни случая за превозване на мигранти и по този повод има повдигнати обвинения на 15 спомагачи от групата.