Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за преработка и разпространение на акцизни стоки без бандерол (нарязан тютюн). Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Те бяха задържани на 15 септември 2020 г. в София при специализирана операция на служители от Главна дирекция „Гранична полиция“ под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. За операцията TrafficNews съобщи в сряда. Според очевидци в Радиново над 40 жандармеристи са влезли в краварници, в които са намерили машина за рязане на тютюн и 100 кг нарязана листна маса. 

В хода на действията по разследването бяха претърсени ползвани от участниците жилища и автомобили в Пловдив, Първомай, Гоце Делчев, село Абланица и София. Иззети бяха близо 100 кг нарязан тютюн, подготвен за продажба, 280 кг тютюн листна маса, две машини за нарязване, електронни везни, тефтери със списъци на клиенти.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от август 2019 г. Разполагала е с мрежа от постоянни клиенти, на които е доставяла желаните количества с куриерски пратки или с автомобил по адреси. Тримата обвинени за участие в престъпното сдружение са задържани в момент преди да извършат поредната доставка. В багажника на ползвания от тях за целта автомобил са намерени и иззети 30 кг нарязан и пакетиран тютюн.

Днес Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Първоначално бяха арестувани  Ибрахим Газиев - Бобичката, Орхан Газиев, Кевин Гърбев и  Асим Метушев. 

Орхан Газиев 

 

Ибрахим Газиев -Бобичката и Кевин Гърбев 

Асим Митушев и Бобичката

Това е поредната акция в Абланица, където търговията с контрабанден тютюн очевидно е основен поминък на част от живеещите в хаджидимовското село. Там Специализираната прокуратура периодично провежда акции. През юни 2018 година в Абланица бе арестуван лидерът на най-голямата у нас група за незаконна търговия с тютюн Евгени Хавальов. Тогава тежко въоръжени барети от ГДБОП го задържаха пред магазин в Благоевград, а заедно с него бяха арестувани отще 10 човека от Абланица. 

 През юни тази година в Абланица бе проведена мащабна полицейска акция, като на място бе и главния прокурор Иван Гешев. Тогава бяха задължани 16 души в Гоце Делчев, Абланица и Дебрен. 

Основното, с което се занимават задържаните, е наркоразпространение, лихварство и търговия с акцизни стоки, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

От години се говори, че в Гоцеделчевския край се въртят схеми с продажба на нелегален тютюн във вътрешността на страната без заплащане на акциз, а печалбите са огромни. От село Абланица тръгват най-сериозните количества нарязан тютюн за незаконна продажба в страната.

Далавера с тютюн стана е в основата и на убийството на мъж от Абланица навръх Рамазан Байрам през 2018 г. 40-годишният бивш нападател на "Пирин", "Берое", "Черно море" Марио Метушев  намушква с нож приятеля си Красимир Колджиев-Дзъмбо, тъйю като смята , че го е предал на полицията.