30-годишният служител на куриерската фирма „Еконт” Кирил Миланов е задържаният организатор на обира на банков клон в хипермакет в столичния квартал „Люлин, стана ясно на днешното заседание на съда. Той е бил арестуван часове след удара в събота и е направил пълни самопризнания. В колата му пък са намерение 62 бона от задигнатия чувал от трезора, в който имало 185 000 лева. Останалите пари са взети от двамата съучастници на Миланов, които още се издирват.

Пред магистратите днес застана и обвинения в помагачество 59-годишен Христо Кологанов, който осигурил ключа за отваряне на офиса, в който бил банковият клон.

 Защитата на Миланов поиска съдебно медицинска експертиза, но такава беше отказана. Отхвърлено беше и искането като негови защитници да се явят неговата сестра и съпругата му.   И двамата обвиняеми поискаха мярка “домашен арест” и не използваха възможността си за последни думи пред съда. Адвокатът на Кирил поиска да му бъде наложена мярка за неотклонение „домашен арест”, защото има здравословни проблеми, има дете и не е осъждан.

Магистратите решиха, че няма риск Миланов и Кологанов да се укрият, но ги оставиха за постоянно в ареста заради тежестта на престъплението, което предвижда от 10 до 20 години затвор.

Дръзкият обир беше извършен миналата събота около 15:30 и 16:00 ч., в  банков клон, който се намира в хранителен магазин на бул. „Европа”. Обирджиите задигнали чувалче със 185 хил. лв, макар в трезора да имало и други пари. Бандитите наблюдавали касиерката на ограбения офис от месец и забелязали, че тя е много небрежна към мерките за сигурност. 

Навикът й бил, когато излиза от офиса, да заключва само входната врата, но не и трезора, където се намирали парите. Това улеснило бандитите, които влезли и взели парите за броени минути.