Междусъседската драма, разразила се между двата ромски клана в пловдивското село Скутаре преди няколко дни, завърши с масов бой, арести и изпочупена покъщнина. Екшънът се разигра в последния ден от Великденските празници, а някои от пияните участниците в сбиването прекараха нощта в ареста. Част от тях са с криминални регистрации и присъди. Срещу мъжете се води досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Те от своя страна твърдят, че са били бити от полицейските служители.

Мелето в Скутаре - след литри алкохол, роми се жалват от полицейски произволСвадата започна с масов бой и завърши с арести, изпочупена покъщнина и жалба в прокуратурата

Петима от пострадалите от единия клан разказаха, че при арестите полицаите са били пияни, и са дошли в домовете им, след което са започнали да ги бият безпричинно, без да се представят и да им казват нищо. Пострадалите са с леки и средни телесни повреди, за което са си извадили медицински заключения и са сезирали Окръжна прокуратура – Пловдив, като са категорични, че ще заведат искове срещу органите на реда за причинените им вреди.

Те твърдят, че униформените от „Специализираните полицейски сили“ са изпочупили покъщнината им – телевизори, маси и други вещи, и са тършували по хладилниците им, като са си взимали бири, безалкохолни и храна.

В жалбата до прокуратурата се казва още, че „полицаите са нанасяли удари на невинни хора и деца, включително и върху такива, които не са участвали в сбиването и са стояли безучастни”.

Потърпевшите разказаха пред TrafficNews, че полицаите са биели всички наред – мъже, жени и деца и са ги извеждали от домовете им, след което са ги удряли с палки и пушки. Едната от пострадалите жени, дори е бременна, и е била ударена в крака, в следствие на което е с гипс. Ръката на един от участниците в сбиването също е с гипс. Друг мъж е с рани по гърба и раменете, трети е с множество синини и наранявания по главата.

Дали травмите на пострадалите са нанесени от органите на реда или са в следствие на мелето по-рано, ще прецени разследването.

Според медицинските заключение на лекарите, които са предадени в прокуратурата, четирима от пострадалите са с леки телесни повреди, а един е със средна.

Припомняме, че свадата възникна заради обида към едно от децата на един от участниците в сбиването, който тръгнал да се саморазправя и скандалът прераснал в масов бой. Действието се разиграло малко преди 22:00 часа в понеделник вечерта и почти всички участници в мелето били пияни. 

След сигнал до 112 на място веднага пристигнала линейка и медиците „позакърпили” пострадалите и ги пратили да се прибират по къщите си. Не след дълго, на място се отзовали и полицейски екип от районното управление в село Труд и няколко екипа от пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“, които започнали да издирват инициаторите и участниците в междусъседската свада. След като ги открили по домовете им, последвали арести на някои от участниците.