Междусъседска драма, разразила се между два ромски клана в пловдивското село Скутаре, завърши с масов бой, арести и изпочупена покъщнина. Екшънът се разигра в последния ден от Великденските празници, а някои от участниците в сбиването прекараха нощта в ареста.

Два клана на крачка от масов бой в Скутаре, полицията ги задържаПетима от мъжете вече имат криминално досие

Свадата възникнала заради обида към едно от децата на един от участниците в сбиването, който тръгнал да се саморазправя и скандалът прераснал в масов бой. Действието се разиграло малко преди 22:00 часа в понеделник вечерта и почти всички участници в мелето били пияни. 

След сигнал до 112 на място веднага пристигнала линейка и медиците „позакърпили” пострадалите и ги пратили да се прибират по къщите си. Не след дълго, на място се отзовали и полицейски екип от районното управление в село Труд и няколко екипа от пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“, които започнали да издирват инициаторите и участниците в междусъседската свада. След като ги издирили по домовете им, последвали арести на някои от участниците.

Според един от клановете, участващ в сбиването, полицейските служители са употребили насилие спрямо тях и са биели наред всички от фамилията им, без да знаят кой е инициатор на свадата.

Петима от пострадалите са пуснали жалба до прокуратурата, в която твърдят, че полицаите са били пияни, когато дошли в домовете им и са започнали да ги бият безпричинно без да се представят. Пострадалите са с леки и средни телесни повреди, за което са си извадили медицински заключения.

Те твърдят, че униформените са изпочупили покъщнината им и са тършували по хладилниците им, като са си взимали бири, безалкохолни и храна. 

От полицията са категорични, че няма служители , които са превишавали правата си, а голяма част от участниците в побоя са имали травми от сбиването помежду си. Дали твърденията на ромите са само защитна версия, ще прецени разследването. 

Пострадалите са твърдо решени, че ще търсят правата си в съда и ще предявят иск срещу органите на реда.

TrafficNews ще продължи да следи случая.