„Съжалявам за това, което се случи, искрено съжалявам. Искам по-лека „мярка за неотклонение”, съгласен съм да платя 100 000 лева „Гаранция“, мога да ги платя”. С тези думи 41-годишният турски тираджия, обвиняем за смъртта на 33-годишен български гражданин поиска да бъде освободен от ареста.

Тежката катастрофа с един загинал стана на 16 август на 94-и км на АМ „Тракия” посока София. От разследването до момента е изяснено, че товарният автомобил с турския водач блъска микробус, намиращ се в аварийната лента. Вследствие на удара 33-годишният шофьор на буса загива на място.

От удара тирът се обръща по таван и смачква миркобуса с водача в него. Пробите за алкохол и наркотици на турския гражданин са отрицателни.

Тежка катастрофа на АМ "Тракия", водач на микробус починaТИР, управляван от турски водач е блъснал намиращия се в аварийната лента микробус

След катастрофата, Пазарджишкият окръжен съд определи най-тежката „мярка за неотклонение” на турския гражданин и го остави в ареста. В края на тази седмица обвиняемият се  изправи и пред Пловдивския апелативен съд, за да обжалва решението на по-горна инстанция.

Пред магистратите турският гражданин и адвокатът му пледираха за по-лека мярка с мотивите, че престъплението е извършено по непредпазливост, той е с чисто съдебно минало и няма обосновано предположения, че може да се укрие и да извърши ново престъпление.

Тъй като обаче няма постоянен адрес в България и никаква връзка с територията на страната ни, а разследването е все още в ранна фаза, апелативните магистрати прецениха, че най-подходяща мярка за неотклонение към настоящия момент е „задържане под стража”.

В решението на съда се казва, че когато е налице промяна в посочените от съда обстоятелства, обвиняемият и неговата защита имат право да инициират нова процедура, свързана с мярката за неотклонение, респективно и прокуратурата е в състояние да упражни правомощията си за корекция на изпълняваната такава.

Към момента определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Микробусът, в който загина 33-годишен мъж на АМ "Тракия", е смачкан до неузнаваемостПърви кадри от тежкия инцидент