Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност девет души за участие в организирана престъпна група за сексуална експлоатация, действала на територията на София.

Те са задържани при спецоперация на ГДБОП и Специализираната прокуратура в различни райони на столицата след 8-месечно наблюдение.

Ръководителят на групата е задържан на столична улица в луксозен джип "Мерцедес". По време на операцията са иззети пари в различни валути (равняващи се на около 100 000 лева), телефони, симкарти, флашпамети, компютри, тефтери.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от март 2018 г. Освен ръководителя, важна роля в престъпната структура имали двама от обвинените. Те организирали цялата дейност по предлагане и предоставяне на сексуални услуги – приемали поръчки, изпращали жени на адреси, организирали и транспортирането им.

Определени участници набирали жени или ги склонявали към проституция, двама били ангажирани с доставянето на проституиращите на адреси, като играели ролята и на тяхна охрана.

На четирима от групата са повдигнати обвинения и за държане на наркотици, разследва се на кого и с каква цел са предлагани.

На 20 април спецпрокуратурата е поискала съдът да задържи под стража участниците в групата.

Специализираният наказателен съд приел, че е налице обосновано предположения те да са извършили престъпленията, за които са обвинени, но не видял опасност да се укрият или да извършат ново престъпление.

На осем от тях са определени парични гаранции в размер от 5 000 до 15 000 лева, а на един - подписка.

Специализираната прокуратура протестира определението пред Апелативния специализиран наказателен съд в частта, отнасяща се до мерките за неотклонение на ръководителя на групата (гаранция в пари от 15 000 лв) и двамата основни организатори на дейността й (парични гаранции от по 10 000 лв). Обвинението иска тримата да бъдат задържани под стража.