Преди няколко дни петима души бяха задържани при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Димитровград. Тогава стана ясно, че групата се е занимавала с рекет и лихварство.

Каква е била тяхната схема?

Хора, които най-често са били с нисък социален статус, взимали заеми от групата лихвари. Лихвите били много високи. Уговорката в началото обаче била да ги връщат щом получат заплата или някакъв доход. В последствие, 3-4 дни след прпускането на заема обаче, получавали телефонно обаждане, което гласяло, че трябва да върнат веднага цялата сума, иначе лихвата се увеличава двойно.

"Хора са напускали България за да не са в обсега на групата и да не бъдат тормозени, някои са били принуждавани да проституират за да връщат заемите си. Други са прехвърляли единствените си имоти", обясни шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров.

С повдигнати обвинения са общо 6 души, един от които все още се издирва. Разследването срещу тях започнало август месец миналата година. В домовете им са намерени много пари и накити.

"Стигало се е до брутални побоища и до това да принуждават хора да проституират", обясни зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Хората които са ползвали "услугите" на групата са основно от Хасково и Димитровград.

Спецакция в Димитровград! Петима задържани за рекет и лихварствоГрупата е действала не само в град Димитровград.