Председателят на ТЕЛК - Ловеч, Донка Минкова, е била задържана като обвиняема за подкуп, както и един от посредниците в даването на суми към служители на ТЕЛК. Задържането е станало тази сутрин, за 72 часа. Това съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков на съвместен брифинг с Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП. Предстои да им бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража".

 В рамките на досъдебното производство вчера /30 януари/ са били извършени претърсвания и изземвания на много документи, компютри, телефони и немалко сума пари от 17 адреса в Ловешка област. Действията са касаели дейността на ТЕЛК - Ловеч. В задържания посредник са били намерени 13 хиляди лева. Той ще бъде обвинен в няколко престъпления, заяви Вълков.

Той добави, че към момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях от ромски произход, които в последните две години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК - Ловеч, с определен, в повечето случаи завишен, процент на инвалидност. В голяма част от случаите при лицата, които са получавали такива решения, не се били налични заболявания. Според окръжния прокурор десетки лица са се ползвали от такива решения на ТЕЛК.

През следващите дни, след преценка и анализ на събраните доказателства, ще се прецени колко още лица ще бъдат привлечени като обвиняеми, в това число един или двама лекари.

Валентин Вълков добави, че в схемата е замесена цялата комисия на ТЕЛК - Ловеч, която е от четирима човека, както и още един-двама лекари